ne., 15. listopad 2015 17:45

Katedra rozvojových studií uvádí dokumenty o drahé historii věcí zdarma

Olomouc - V průběhu listopadu a prosince uspořádá Katedra rozvojových studií Univerzity Palackého promítání série dokumentů se zastřešujícím heslem Zdarma. První z celkem čtyř připravených snímků mohou zájemci zhlédnout v pondělí 16. listopadu v prostorách přírodovědecké fakulty. Další tři dokumenty zde uvidí v následujích týdnech vždy v pondělí. Po každém z filmů proběhne i krátká diskuse s pozvanými hosty.

Všechny čtyři filmy spojuje jeden hlavní motiv, kterým jsou každodenní činy lidí, které ovlivňují životy ostatních a životní prostředí. Ukazují, co všechno se stane, než si koupíme tričko nebo banán a jakými cestami projde naše spotřební zboží.

První dokument Neboj se a jez otevírá téma plýtvání jídlem a vyhazování potravin. Hostem promítání budou členové iniciativy Food not Bombs Olomouc, která shromaďuje potraviny určené k vyhození a připravuje z nich jídlo pro lidi bez domova. Poslední listopadový týden zahájí snímek Cowspiracy – Klíč k udržitelnosti. Ten se bude věnovat problematice sklenikových plynů a možnostem jejich snižování. Jméno hosta druhého promítání zatím organizátoři nepotvrdili, pravděpodobně však půjde o odborníka na živočišnou výrobu z organizace Glopolis.

Prvním prosincovým filmem bude dokument The True Cost, který řeší především problém dnešní „módy za pár korun“. O tom, jaká je skutečná cena oblečení a jaké zázemí mají lidé, kteří ho vyrábějí, bude mluvit Petr Maroš, specialista na podmínky v oděvním průmyslu z organizace NaZemi. Sérii dokumentů uzavře Zelená poušť. Film se zaměřuje na aktuální téma palmového oleje a s ním spojené ničení indonéských pralesů. Hostem posledního promítání bude Gita Matlášková, členka Koalice proti palmovému oleji.

Zobrazeno 2220 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste