pá., 13. listopad 2015 21:38

Záhadné stíny na hvězdě KIC 8462852 by mohly patřit objektům vytvořeným mimozemšťany

Washington - Američtí astronomové zjistili z dat Keplerova vesmírného dalekohledu, umístěného na oběžné dráze Země, že téměř 22 procent povrchu hvězdy KIC 8462852 zastiňuje v pravidelných intervalech neznámý útvar.

Vědci z projektu Planet Hunters nevylučují možnost Dysonovy sféry, superkonstrukce umožňující čerpání veškeré energie, kterou hvězda uvolňuje. Spekulují o existenci vyspělé civilizace druhého typu takzvané Kardašovovy škály. Touto stupnicí se určuje, jak je civilizace rozvinutá podle své schopnosti čerpat energii. Lidstvo je v současnosti civilizací typu 0. Prvního stupně, kdy bude schopné čerpat veškerou energii z domovské planety, by mělo podle Kardašovových odhadů dosáhnout kolem roku 2100.

„V případě potvrzení existence mimozemské civilizace by se jednalo o přelomový objev. Je ovšem nezbytně nutné, abychom si tímto tvrzením byli jistí. Mimozemšťané by vždy měli být až tou poslední hypotézou,“ říká americký astronom Jason Wright.

Vědci se snaží pro tento jev najít pravděpodobnější vysvětlení. Shodují se na tom, že úkaz pozorovaný na hvězdě, vzdálené asi tisíc astronomických jednotek od Země, mohl vytvořit velký roj komet, který ji obíhá. Zvýšený výskyt komet může způsobovat druhá menší hvězda, takzvané dvojče, která narušuje gravitaci v systému. Velké stíny na pozorovaném objektu by tak mohly patřit úlomkům ledu a prachu ze zahřívajících se komet.

I kdyby se existence civilizace mimozemského původu nepotvrdila, jev, pozorovaný v uplynulých čtyřech letech pozorován na hvězdě KIC 8462852, označují vědci za unikátní.

Zobrazeno 2297 krát
Naposledy upraveno: so., 24. únor 2024 22:36
Pro psaní komentářů se přihlaste