ne., 10. listopad 2019 13:34

Zápas století: vítězství míří na Slovensko

Vítězem je Attila Végh Vítězem je Attila Végh Zdroj: Okttagon MMA, Instagram
Praha - Historicky největší galavečer MMA v České republice, který se konal v sobotu ve vyprodané pražské O2 Aréně přinesl opravdu jedninečnou show. V 9 zápasech z 11 došlo ke knockoutu soupeře hned v prvním kole. Titul šampiona těžké váhy si odnesl podruhé v řadě Michal Martínek. Hlavní zápas večera, díky kterému do Prahy zavítalo 20 000 návštěvníků, však zvítězil slovenský fighter Attila Végh.
zápas Terminátor vs. Pumukli Oktagon MMA, Youtube

Oktagon MMA je největší Česko-Slovenská organizace, která pořádá turnaje bojových sportů u nás. Včerejší 15. pokračování se rozhodně zapsalo do historie. Přípravy tohoto galavečeru probíhaly čtyři roky a organizátory Ondřeje Novotného, bývalého moderátora Robinsonova ostrovu, který se již léta věnuje bojovým sportům a Pavola Nerudu událost stála násobně více než 10 milionů. Do Prahy byl dokonce vypravený i speciální vlak a událost se vysílala do 12 zemí světa včetně USA a arabských států.

Galavečer otevřel zápas, ve kterém se utkal Pavel Salčák a Simon Michálek.  V zápasu došlo k TKO v posledních 5 sekundách před koncem prvního kola. O vítězství se postaral navrátilec do Oktagonu Salčák. Jediný ženský zápas večera se konal jako druhý a nastoupila do něj Slovenka Lucia Krajčovič, účastnice reality show Oktagon Výzva 4 a vícenásobná mistryně světa v thajském boxu, proti Barboře Cypriánové z Liberce. Bohužel Cypriánová tento zápas potvrdila jako náhradnice kvůli nedávné nehodě Slovenské bojovnice Lucie Szábové a to se jí stalo osudným. Rozhočí zápas ukončil v prvním kole a z vítězství se může radovat Krajčovič. O třetí bitvu večera se postaral Slovák Vojto Barborík a Alexandr Bělov z Ruska. Ani tento zápas neměl dlouhého trvání, protože se Rus Bělov při škrcení musel vzdát už v prvním kole. V dalším souboji mezi Jakubem Bahníkem a Matiuszem Legierskim z Polska došlo po 2 minutách prvního kola ke KO. Pro Polského zápasníka to znamená už třetí vítězství pod hlavičkou Oktagonu a po konci zápasu si řekl o pás. Po téměř roční pauze se do klece vrátil Miloš ''Meloun'' Petrášek, který se pokusil o návrat poražením veterána UFC Joachima Christensena. Bohužel však neuspěl a po třech kolech se bodoví rozhodčí rozhodli udělit vítězství Christensenovi. 

První zápas hlavní karty patřil populárnímu herci Jakubovi Štáfkovi, který je znám hlavně ze seriálu Ulice a internetového seriálu s fotbalovou tématikou Vyšehrad. Proti němu se postavil třínásobný otec a slovenský podnikatel Peter Banko. Pro Štáfka to byla v MMA zápase naprostá premiéra a publikum ho přivítalo hlasitými ovacemi. Svého soupeře poslal po 69 sekundách k zemi nevídaným úderem. Jak vtipně poznamenali moderátoři, jednalo se o ''Vyšehradský slap'' a pro Jakuba ''mediálni chcanku'' Štáfka znamenal první vítězství. Zahraniční bojovníci Leonardo ,,Buscapé'' Silva z Brazílie s Polákem Robertem Bryczkem se postarali o aktivní 15 minutový zápas, na jehož konci byl na body 3:0 označen za vítěze Brazilec Silva. Populární slovenský bojovník Gábor Boráros se utkal s Brazilcem Kaikem Britem. Bohužel pro Gábora ani tento zápas neměl dlouhého trvání. Rozhodčí ho musel předčasně ukončit kvůli tržné ráně na Gáborově oku, kterou mu Brito uštědřil kolenem, a která znemožňovala Slovákovi další postup proti soupeři. Předzápas patřil bitvě o pás v těžké váze. Dosavadní držitel titulu Michal Martínek se utkal s dalším bojovníkem se zkušenostmi z UFC Viktorem Peštou. Díky Martínkově tvrdé ráně odcházel po po pár úderech Pešta se zlomenou čelistí a jeho dalším vyzyvatelem se tak stává Martin Buday. ,,Viktora moc respektuju. Je jedním z nejlepších zápasníků, co tu kdy byl, pro mě je to frajer," řekl Martínek ještě v kleci. 

Zápas století - zlatý hřeb galavečera provázela neuvěřitelná atmosféra. První čech v UFC Karlos ''Terminátor'' Vémola vyzval před několika měsíci bývalého slovenského šampiona prestižní organizace Bellator Attilu ''Pumukli'' Végha. Terminátor Karlos byl ukončen v prvním kole po soupeřově tvrdé pravačce.  Attila se však náramně radoval, jeho několikaměsíční dřina se vyplatila a stal se česko-slovenským králem. ,,Už v prvním úderu, co jsem dal, jsem věděl, že ho mám chyceného, jen se k němu nemůžu dostat. Musel jsem přemýšlet a další úder dát tak, abych ho vypnul. Byl to asi čistý úder, kterým jsem ho trefil. Věděl jsem, že padne. Vyhrál jsem, protože jsem byl lepší,'' popsal Végh a dodal: ,,Nedělal jsem žádné trash-talky. Byl jsem ticho a trénoval jsem. Ukázal jsem, že jsem frajer. Nikdy nedělám ze sebe machra, ale tam, kde mám být frajer, tam jím jsem. Stále jsem říkal, že se vše ukáže v kleci a teď se to ukázalo.''. Jeho protivník nejprve na tiskovou konferenci nedorazil, později se ale ukázal a přiznal: ,,Zhroutily se mi všechny sny. Nevím, co se mnou bude, jak se s prohrou vyrovnám. Přišel jsem o všechno, o čem jsem snil. Smlouva s UFC byla opravdu blízko,''a s kapucí na hlavě ještě dodal: ,,Dneska vyhrál lepší a to byl Attila, já odvetu nepotřebuju, ale pokud bude, nastoupí do klece člověk, který už všechno ztratil.''. 

Jestli se zápasníci potkají v odvetném zápase zatím není známo, oba totiž budou brzy čerstvými tatínky a Vémolu navíc čeká operace ramene spojená s půlroční pauzou. I tak se ale příznivci tohoto sportu můžou brzy těšit na další zajímavé souboje, například bitvu o Ostravu, která proběhne v březnu roku 2020 spolu se soubojem žen z Projektu Y.  

Zobrazeno 1330 krát
Naposledy upraveno: út., 12. listopad 2019 17:17
Pro psaní komentářů se přihlaste