pá., 24. únor 2017 09:46

Zázrak se nekonal. Sparta po ruském propadáku uhrála s Rostovem čestnou remízu

Zamyšlený trenér Sparty David Holoubek Zamyšlený trenér Sparty David Holoubek Zdroj: www.sparta.cz
Praha - Fotbalisté pražské Sparty si porážkou v Rusku, kde místnímu Rostovu podlehli minulý týden 0:4, před sebe postavili pořádně vysokou a tvrdou zeď, kterou museli přelézt za postupem do osmifinále Evropské ligy. Sami sparťané věděli, že odveta bude spíše jen formalitou a rozloučením se s letošní evropskou poutí před domácím obecenstvem. Cestu alespoň za dílčím úspěchem zástupci českého fotbalu v závěru zkomplikovalo i vyloučení Costy. Letenští pak uzavřeli svoje účinkování na mezinárodním poli remízou 1:1.

Sparťané doufali v reprízu loňského scénáře, kdy v 1. kole vyřazovací fáze druhé nejprestižnější evropské soutěže potkali rovněž ruského soupeře. Přes Krasnodar tehdy postoupili poměrně jasně a nastartovali se k úspěšnému tažení, kdy poté zdolali i římské Lazio a skončili až ve čtvrtfinále na Villarealu.

Výkony v základní skupině, zejména v zápasech s Interem Milán či doma se Southamptonem dávaly naději, že Pražané mohou úspěch z minulého jara zopakovat. Sparta se teď už ale bude muset spokojit pouze s domácí scénou.

Hosté udeřili hned z první vážnější příležitosti. Ve třinácté minutě po povedené souhře Kalačev, Bucharov, Poloz prvně jmenovaný centroval, druhý sklepl míč pro Dmitryje Poloze, a ten z voleje prostřelil Koubka. V tu chvíli to byl v podstatě poslední hřebíček do rakve Sparty, protože té chybělo k postupu šest branek. Domácí zahrozili zhruba čtyři minuty na to. Costa poslal zleva výborný centr před bránu a domácí stoper Granat ho vyhlavičkoval do vysokého oblouku tak, že gólman Medveděv měl co dělat, aby míč odvrátil na roh. Sparťané si pak do přestávky vytvořili ještě šance prostřednictvím Karavajeva a Pulkraba. První střela mířila do břevna hostující brány, druhá hlavičkou do prostoru, který ustrážil rostovský brankář. Pro Pulkraba pět minut před poločasem ale nešťastně utkání skončilo. Po srážce při vzdušeném souboji s Gatčanem si odnesl krvavý šrám v obličeji a trávník musel opustit.

Letenští věděli, že postup je utopie, ale chtěli si ze zápasu odnést alespoň čestný úspěch a získat body do koeficientu. Tuhle vidinu jim ovšem zamlžil v 66. minutě reprezentant Zimbabwe Costa, jenž trefil loktem protihráče a obdržel žlutou kartu. K jeho smůle to byla už druhá v zápase, a to znamenalo oslabení pro Spartu. Svěřenci Požára a Holoubka se přesto nevzdali. Rostov už se spíše šetřil na další průběh sezóny, a tak v 83. minutě srovnal po krásné individuální akci Karavajev, když zužitkoval Šuralovu přihrávku, následně prokličkoval ve vápně mezi třemi žlutými dresy a poslal míč levačkou do šibenice. "Gól byl celkem pěkný, ale přišel bohužel dost pozdě. Už před prvním zápasem jsem říkal, že zodpovědnost cítím v každém zápase, ať už pohárovém, či ligovém. Ale proti ruskému týmu jsem samozřejmě chtěl uspět," sdělil po bitvě moskevský rodák Karavajev. Rostov necítil potřebu se nutně drát za vítězstvím, Sparta ještě chtěla potěšit solidní návštěvu na svém domácím stadionu, ale v deseti už rudí neměli síly na zvrat.

"První půli jsme nehráli úplně tak, jak jsme chtěli. Byli jsme velmi pomalí v přechodové fázi, hráli jsme složitě. Vážím si toho, že to hráči nevzdali. Viděl jsem o poločase, že se podporují, že to chtějí zvládnout. Měli jsme i dluh ze zápasu v Rusku. Jsem rád, že slova nezůstala jen v kabině. Druhá půle budiž obrazem toho, jak bychom chtěli pokračovat," uvedl pro ČT kouč Sparty Tomáš Požár.

Odveta tak skončila smírně 1:1 a po výhře 4:0 z prvního utkání v Rusku si klidný postoup uhájil Rostov.

Sparta Praha - FK Rostov 1:1 (0:1)

Branky: 84. Karavajev - 13. Poloz. Rozhodčí: Göcek - Eyisoy, Yilmaz (všichni Tur.). ŽK: Costa, Šural - Bucharov, Kalačov, Jerochin. ČK: 67. Costa (Sparta). Diváci: 13 413. První zápas 0:4, postoupil Rostov.

Sparta: Koubek - Karavajev, Mazuch (46. Havelka), Michal Kadlec, Costa - Sáček, Čermák, Holek, Néstor (70. Hybš) - Juliš, Pulkrab (40. Šural). Trenér: Požár.
Rostov: Medveděv - Kalačov, Mevlja, Navas, Granat (70. Terentěv), Kudrjašov - Noboa, Jerochin, Gatčan (46. Prepelita) - Bucharov (46. Azmún), Poloz. Trenér: Daniljanc.

Zobrazeno 2107 krát
Naposledy upraveno: pá., 24. únor 2017 11:50
Pro psaní komentářů se přihlaste