ne., 20. duben 2014 23:56

Zemřel herec a dabér Antonín Molčík, zradilo ho srdce

Jeden z nejznámějších dabérů v České republice Antonín Molčík zemřel včera 19. dubna v pražské nemocnici Na Homolce, jeho srdce nezvládlo náročnou operaci endoprotézy. Svůj hlas dlouhou řadu let zapůjčoval hvězdám jako jsou Morgan Freeman nebo Danny Glover. V seriálu M.A.S.H. daboval oblíbenou postavu Charlese Emersona Winchestera.

Antonín Molčík se kvůli slabému srdci musel před pár lety vzdát své profese. Do nemocnice se minulý týden dostavil kvůli operaci kyčle, pooperační zátěž však jeho srdce nezvládlo. Herec se dožil věku sedmdesáti čtyř let.

Antonín Molčík se narodil v Třebíči v neherecké rodině. Jeho rodiče pro jeho touhu po herectví nikdy neměli pochopení. On ale i navzdory tomu vystudoval JAMU a svého snu se nevzdal. Začínal na scéně Východočeského divadla v Pardubicích, které se stalo jeho odrazovým můstkem na cestě do Prahy. Třicet let pak bylo jeho působištěm Divadlo S. K. Neumanna (dnes Divadlo pod Palmovkou). Na této scéně se věnoval převážně modernímu světovému repertoáru, účinkoval například v inscenaci her Dvanáct rozhněvaných mužů, O myších a lidech, nebo Zkouška ohněm.

Věnoval se také filmovému herectví. První roli měl ve filmu Valčík pro milion, kde hrál kytaristu Oldu. O něco více ho proslavila role partyzána Toníka v dodnes vysoce ceněném dramatu Smrt si říká Engelchen z roku 1963. Poté hrál spíše méně významné role ve snímcích Dívka se třemi velbloudy a Maratón. Lepší role dostal Antonín Molčík v televizi, a to již od poloviny 60. let. Začal se uplatňovat v kvalitních inscenacích, později také v seriálech. V celkovém součtu ale jeho filmografie není nijak početná.

Své působení rozvinul Antonín Molčík v 90. letech. Nejúspěšněji byl v oblasti dabingu. Již dříve jste mohli jeho hlas slyšet v rozhlasových hrách nebo na gramofonových nahrávkách adaptací literárních děl. Nejznámější herci, které daboval, byli Morgan Freeman, Danny Glover a italský komik Paolo Villaggio. V seriálu M. A.S. H. propůjčil hlas Charlesovi Winchesteru. Daboval i postavu dona Salieriho v české počítačové hře Mafia: The City of Lost Heaven.

Zobrazeno 2222 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:47
Pro psaní komentářů se přihlaste