so., 14. duben 2018 08:55

Zemřel Miloš Forman

Miloš Forman opustil nejen filmový svět, ale i náš, reálný Miloš Forman opustil nejen filmový svět, ale i náš, reálný Zdroj: profimedia.cz
USA - Režisér oscarového filmu Amadeus, Miloš Forman, zemřel po krátké nemoci. Po celou dobu byl obklopen rodinou a svými nejbližšími, jak uvedla jeho manželka. Československý rodák zemřel ve věku 86 let.

Miloš Forman je držitelem dvou Oskarů za nejlepší režii. Toto ocenění mu zajistily filmy Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus, který si dokonce odnesl osm sošek Americké filmové akademie.

Vystudoval scenáristiku na pražské FAMU a už během studia se učil u významného režiséra Alfréda Radoka. Za normalizace legálně odešel do USA, ale ještě předtím stihl natočit úspěšné filmy v Československu. Formanovu druhotinu Černý Petr ocenili na mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu a film Hoří, má panenko si dokonce odnesl nominaci na Oscara.

Naposledy za kamerou stál téměř před deseti lety ve Španělsku, kde natáčel Goyovy přízraky (2009.) Mezi jeho další režisérská díla patří například Lásky jedné plavovlásky, Vlasy nebo Lid versus Larry Flynt.

Zobrazeno 2070 krát
Naposledy upraveno: pá., 27. duben 2018 14:02
Pro psaní komentářů se přihlaste