pá., 8. prosinec 2017 13:11

Advent v České televizi opět pomáhá

Letošní adventní koncert v pražské Loretě - skupina Olympic Letošní adventní koncert v pražské Loretě - skupina Olympic Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/porady/11688406245-adventni-koncert-2017/217562224300002/
Praha – Již několik týdnů probíhá 27. ročník předvánoční sbírky a zároveň kulturní akce České televize Adventní koncerty, které každoročně pomáhají několika neziskovým organizacím. Na koncertech vystoupí řada známých zpěváků a osbností, jedná se tedy o příjemné spojení zábavy a pomoci. Program se skládá z celkem čtyř adventních koncertů, na každou adventní neděli připadá jeden. Letošními místy konání jsou pražská Loreta, Břevnovský klášter, Vyšehrad a kostel svatého Cyrila a Metoděje. První koncert se uskutečnil 26. listopadu a ten poslední nás čeká 17. prosince. 

„Jsem moc ráda, že se do sbírky České televize mohu zapojit. I letos se podařilo vybrat čtyři velmi zajímavé organizace, které jistě pomoc od diváků potřebují. Těší mě, že díky Adventním koncertům prožiji advent naplno v krásných duchovních prostorách a především, že pomohu potřebným,“ říká moderátorka adventních koncertů Ester Janečková. Jejím moderátorským partnerem je Jan Potměšil.
První z koncertů se konal v Břevnovském klášteře a podpořil neziskovou organizaci Rosa, která pomáhá obětem domácího násilí. Během večera vystoupili Lucie Bílá, Dasha či Ivo Kahánek, patronkou břevnovského koncertu byla Nora Fridrichová, která má s domácím násilím osobní zkušenost. „Osud týraných žen je pro mě trochu osobní věc. Domácí násilí jsem zažila v poměrně těsné blízkosti a bohužel ne jen jednou,“ říká Nora Fridrichová. Mezi další patrony letos patří Jan Smetana, Taťána Míková a Václav Moravec.
Druhý adventní koncert vyjádřil podporu prevenčnímu spolku P-Centrum a zazpívali na něm např. legenda hudební scény, kapela Olympic, houslista Pavel Šporcl nebo vokální soubor Collegium 419. Třetí a čtvrtý koncert, které nás teprve čekají, se budou konat ve prospěch Domácího hospicu Jordán, jenž poskytuje pomoc nevyléčitelně nemocným a jejich rodinám, a SOS domácích vesniček, které pomáhají ohroženým dětem. Zde se můžeme těšit na vystoupení bratří Ebenů či na Českou filharmonii.
Živý přenos z jednotlivých koncertů je možné sledovat buď na ČT1, a to každou neděli od 17:30, nebo v Brně na Masarykově náměstí. Tři koncerty se budou ze záznamu promítat i na Staroměstském náměstí v Praze. Koncerty, a tím i dané neziskové organizace, mohou diváci podpořit i přes internet, a to pomocí online platby na webu darujspravne.cz/ctpodporuje.

Zobrazeno 2124 krát
Naposledy upraveno: po., 11. prosinec 2017 09:48
Pro psaní komentářů se přihlaste