pá., 9. listopad 2018 10:48

Americký novinář a držitel Pulitzerovy ceny Hersh navštívil Prahu

Seymour Hersh Seymour Hersh Zdroj: http://www.pwf.cz/archivy/autori/seymour-hersh/en/
Praha - Jeden z nejslavnějších žurnalistů a držitel Pulitzerovy ceny přijel do Prahy. Jedná se o amerického novináře Seymoura Hershe. Jako jeden z hostů Festivalu spisovatelů Praha včera představil svou novou knihu Reporter: A Memoir. Ta zatím bohužel postrádá český překlad. Během diskuze v pražském knihkupectví The Globe se rozpovídal především o vojenských konfliktech, do kterých se USA zapojily. Vyzdvihl zejména podle něj nejděsivější kubánskou krizi.

Festival spisovatelů Praha se konal ve dnech od 3. do 8. října v Senátu, Národní galerii, Dejvickém divadle a na dalších místech. Mezi pozvanými hosty byli i Irvine Welsh, autor šokujícího románu Trainspotting, Colson Whitehead, který za román o americkém otroctví obdržel též Pulitzerovu cenu, nebo český poet Petr Hruška.

Hersh se věnoval také aktuální politické situaci ve Státech. "Demokraté strávili poslední dva roky stěžováním si nad zoufalou situací s Trumpem bez toho, aby věděli, co se děje uvnitř Ameriky," řekl Hersh. Upozornil, že bohatství celé země je v rukou pouze jednoho procenta těch nejbohatších a demokraté se situací dostatečně nezabývají. Současného prezidenta Trumpa považuje za velmi chytrého politika. "Musíme přemýšlet o důsledcích vlády Trumpa," varoval.

Nyní jednaosmdesátiletý novinář a veliký americký vlastenec vždy šokoval čtenáře otevřenou kritikou právě politiky USA. "Bylo ráno 16. března 1968, všude ležela mrtvá těla - tucty žen, dětí a starých lidí, všichni zastřeleni americkými vojáky," zní úryvek z reportáže z My Lai, kde rukou amerických vojáků zahynuly desítky civilistů. Právě za tuto reportáž dostal v roce 1970 slavnou Pulitzerovu cenu.

 

Zobrazeno 1770 krát
Naposledy upraveno: st., 14. listopad 2018 21:08

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste