pá., 25. únor 2022 22:00

Ani jesenické přivítání olympioniků neminula kritika pořádání her v Číně

Jeseník přivítal olympioniky. Jeseník přivítal olympioniky. Zdroj: Tomáš Achilis
Rodinu jesenických olympioniků letos rozšířili běžci na lyžích Adam Fellner a Jan Pechoušek, jen krátce po uhasnutí pekingského ohně se s nimi proto na Masarykově náměstí sešli nejen sportovní příznivci. Běžkaři se podělili o zážitky z her a nevyloučili ani snahu o účast na ZOH 2026, setkání se však neobešlo bez výtek k pořádání her v Čínské lidové republice.

Přestože se v jesenické lyžařské komunitě slavilo již poté, co 14.1.2022 na nadcházející olympijské hry nominovali dvojici místních běžkařů Fellnera s Pechouškem, domácí klub obou sportovců FENIX SKI TEAM Jeseník (FEJE) ve spolupráci s městem Jeseník na poslední únorové úterý naplánoval také setkání olympioniků s veřejností. Českou republiku v Pekingu reprezentovali jen čtyři sportovci z Olomouckého kraje.

Ačkoli Fellner s Pechouškem na olympijských hrách debutovali, nelze jim upřít předchozí zkušenosti ze světových pohárů či mistrovství světa. V Číně se česká štafeta 4 x 10 km ve složení Fellner, Novák, Knop, Pechoušek umístila na dvanáctém místě, v individuálních soutěžích Fellner nejlépe finišoval na 31. místě v závodě na 15 km klasicky, Pechoušek pak skončil na 33. místě kvalifikace sprintu volně.

Běžkaře překvapila náročnost tratí i klimatických podmínek v Centru běžeckého lyžování Čang-ťia-kchou. Fellner uvedl, že v závodě na 15 km usiloval alespoň o umístění na 25. až 30. pozici, přepálil ale start a třetí desítka mu unikla o šest desetin sekundy. Špatné rozvržení sil zmínil i Pechoušek, jehož sportovní dráha začala u fotbalu a k běžkám jej dovedl až úraz. „Já bych mu přál, aby dělal lyžování a měl ty prachy, co jsou z fotbalu,“ žertoval Pechouškův otec Vladimír. Největším zážitkem z her pro jesenické olympioniky byla jejich účast na závěrečném ceremoniálu. Slavnostní zahájení sice navštívit nestihli, poštěstit by se jim ale mohlo za čtyři roky v italském Miláně, účast na příští olympiádě totiž nevyloučili.

 

„Sport je přímo spjatý s politikou, a pokud máme přízeň města, kraje, státu nebo systému, potom máme šanci být úspěšní a nám se to tady v Jeseníku podařilo,“ pochvalovali si spolupráci zástupci FEJE. Olomoucký kraj letos zvýšil dotaci na údržbu lyžařských tras z původních 900 tisíc na milion korun ročně, reagoval tak na rostoucí cenu paliv. Starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (TOP 09) připomněla, že město bude usilovat a pořádání zimní Olympiády dětí a mládeže, která by se mohla odehrávat v připravované Aréně individuálních sportů Za Podjezdem.

Olympionikům pogratuloval také hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN) nebo senátor Miroslav Adámek (nestraník za ANO). Politici se shodli, že pořádání olympijských her ve státech porušujících lidská práva nepovažují za šťastné. Adámek zkritizoval postup Mezinárodního olympijského výboru při výběru dějiště olympiády, Suchánek doplnil také kritiku přípravy ruské invaze na území Ukrajiny v pozadí právě probíhajících her. „Olympiáda přináší pořádajícímu státu prosperitu a zisk, měla by se proto konat ve státech, které si to zaslouží,“ uzavřela výtky Blišťanová.

Zobrazeno 644 krát
Naposledy upraveno: so., 26. únor 2022 15:02
Pro psaní komentářů se přihlaste