čt., 8. prosinec 2022 17:25

Belgie na MS končí. Zestárlá zlatá generace nepostoupila ani ze skupiny

Romelu Lukaku nedokázal proti Chorvatsku proměnit ani jednu ze svých šancí Romelu Lukaku nedokázal proti Chorvatsku proměnit ani jednu ze svých šancí Zdroj: Sky Sports
Obhájci bronzu z posledního mistroství světa na tom letošním končí už ve skupině. Po remíze 0:0 s Chorvatskem skončili na třetím místě.. Důvodů neúspěchu může být více, jako například stáří hráčů, nebo štiplavá atmosféra v kabině. V zápase s Chorvatskem může pak Belgii mrzet hlavně neproměnění velkých šancí útočníka Romelua Lukaka, které pak odnesl i trenér Roberto Martinez svou rezignací. Kdo by ho mohl nahradit?

První varování přišlo ještě v přípravě na světový šampionát. Belgie totiž prohrála s Egyptem 2:1 a u řady lidí vzbudila svou hrou a výsledkem pochybnosti. V prvním zápase na mistroství světa proti Kanadě sice Belgie herně nepřesvědčila, ale dokázala utkání dovést do vítězného konce. To i navzdory tomu, že Kanada Belgii přestřílela 12:6 a zahodila výhodu pokutového kopu.

Ve druhém zápase to už Belgii nevyšlo ani výsledkově. Rudé ďábly v zápase pohřbili hlavně standartní situace. V prvním poločase sice ještě branka Maroka po centru neplatila kvůli ofsajdu, v druhé půli už se ale Berberští lvi mohli radovat. Na konci zápasu navíc výhru potvrdili druhou brankou. V posledním zápase tak musela Belgie pro postup ze skupiny porazit Chorvatsko.

Souboj dvou medailistů z posledního mistroství světa nabídl spoustu šancí hlavně ve druhém poločase. Na hřiště se totiž dostal útočník Belgie Romelu Lukaku, který se objevil v obrovských příležitostích. Nejdříve hlavičkoval jen do rukou brankáře Livakoviče. Poté se k němu dostal míč na hranici malého vápna, ale svojí střelou jen orazítkoval tyč. A do třetice v té vůbec největší šanci nedokázal hrudí zblízka dostat míč za brankovou čáru Chorvatska. Utkání tak skončilo bez branek a Belgie se rozloučila s turnajem, když skončila na třetím místě.

Aktuální tým Belgie bývá často označován za zlatou generaci. V celku najdeme světové hvězdy jako Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois, Eden Hazard, Romelu Lukaku, nebo Dries Mertens. V roce 2018 byli všechny tyto hvězdy v ideálním fotbalovém věku a měli velké ambice. Ve čtvrtfinále dokonce vyřadili fotbalového giganta Brazílii a dokráčeli si pro broznové medaile, což je největší úspěch tohoto národního týmu v historii. Od roku 2018 do března roku 2022 byl navíc národní tým Belgie na prvním místě FIFA ranking, tudíž byl nejlepším národním týmem na světě. Na letošním mistroství světa se sestava Belgie téměř nezměnila, to ovšem znamenalo, že věkový průměr základní jedenáctky se pohyboval okolo 31 let. Velké hvězdy zestárly [Dries Mertens (35), Toby Alderweireld (33), Kevin De Bruyne (31), Eden Hazard (31), Jan Vertonghen (35)] a kromě Kevina De Bruyneho se nyní těžko potkávají s formou.

Ještě k tomu i atmosféra uvnitř národního týmu v průběhu světového šampionátu dost houstla. Kevin De Bruyne totiž před začátkem mistroství prohlásil, že týmu nevěří, protože už je příliš starý. Samotný De Bruyne už dlouhodobě ani nemluví s brankářem Thibautem Courtoisem, který chodí s De Bruyneho expřítelkyní. Ta ještě v celé kauze přihodila do kotle, když prohlásila belgickému deníku Sport, že jí Courtois dal za jeden večer víc, než belgický záložník za 3 roky. Dusnou atmosféru připustil po zápase s Marokem i trenér Belgie Robertzo Martínez. „V šatně panuje napětí, ale je to přirozené, hráči jsou spolu dlouho,“ prohlásil.

Samotný Martínez pak po posledním zápase s Chorvatskem oznámil svou rezignaci. "Byl to můj poslední zápas s národním týmem a bylo to velmi emotivní, jak si jistě dokážete představit. Stejně jsem chtěl skončit, i kdybychom se stali mistry světa. Rozhodl jsem se tak těsně před mistrovstvím světa," řekl Martinez se slzami v očích. Hned po jeho odvolání se začalo v médich mluvit o potencionálních nástupcích. Padají například jména jako Vincent Kompany, Michel Preud'homme, či Philippe Clement,

Zobrazeno 644 krát
Naposledy upraveno: čt., 8. prosinec 2022 21:40
Pro psaní komentářů se přihlaste