so., 27. duben 2024 13:03

Benátky zavádí poplatek za vstup do centra. Radnice chce místním zpříjemnit život

Ponte di Rialto, Benátky Ponte di Rialto, Benátky Zdroj: autor
Itálie - Benátky od čtvrtka 25.4. zavádí poplatek 5 € za vstup pro turisty, kteří ve městě nepřenocují. Oblíbená italská turistická destinace tím chce snížit počet turistů, kteří v hlavní sezóně proudí do historického centra města.

Od čtvrtka 25.4. až do 5. května bude město vybírat za vstup poplatek zhruba 126 Kč. Poté se bude „vstupné“ vybírat každý víkend až do poloviny července a to s jedinou výjimkou, tou bude víkend 1. a 2. června, kdy celá Itálie bude slavit Den republiky. Dohromady tak bude za rok 2024 město vybírat tento poplatek 29 dní. Poplatek bude platit vždy pouze na jeden den a bude se platit on-line přes web, kde návštěvník po registraci a následném zaplacení poplatku obdrží QR kód. Ten bude fungovat jako potvrzení platby. U hlavních vstupů do města budou tyto kódy namátkově kontrolovat revizoři. Návštěvníkům porušujícím toto nařízení bude hrozit pokuta od 50 do 300 eur, tedy 1260 až 7540Kč. Prozatím je nařízení v testovací fázi, tudíž pokud si „vstupenku“ neopatříte předem, bude možné se zaregistrovat a zaplatit na určených přístupových místech.

Povinnost uhradit poplatek ovšem nebude platit pro všechny. Pro obyvatele a takzvané „uživatele“ města bude vstup nadále bezplatný. Dále se povinnost nevztahuje na návštěvníky, kteří ve městě přenocují v Hotelech nebo na Airbnb, ti už totiž platí denní turistickou daň. Dále se povinnost nevztahuje na nezletilé do čtrnácti let, lidi, kteří navštěvují příbuzné a držitele průkazu ZTP. I tito návštěvníci se ale musí zaregistrovat a opatřit si příslušné potvrzení.

Radnice zavádí poplatek hlavně pro zpříjemnění života místním obyvatelům. V roce 2023 navštívilo město přibližně 20 milionů lidí, z čehož okolo 10 milionů zde přenocovalo. Taková návštěvnost ve městě s 49 tisíci obyvateli značně ubírá komfort místním. Vedení města doufá, že zavedení poplatku přinutí některé jednodenní návštěvníky přehodnotit své plány a přesunout svou návštěvu například na všední den nebo mimo hlavní sezónu. „Město nezavíráme, jen se snažíme, aby se v něm dalo žít,“ sdělil agentuře Reuters starosta Benátek Luigi Brugnaro.

Zobrazeno 106 krát
Naposledy upraveno: so., 27. duben 2024 16:21
Pro psaní komentářů se přihlaste