ne., 27. duben 2014 00:20

Bikesharing poprvé v Olomouci

Zastánci cyklodopravy a bikesharingu se mohou radovat. Tento systém užívání veřejných kol je v mnoha evropských městech naprostou samozřejmostí, ne však v České republice. To se snaží změnit neziskový projekt Rekola, který od prvního května startuje i v Olomouci. Zapojit se může každý, stačí zaplatit roční nebo měsíční poplatek a vlastnit mobilní telefon.  

 

Celý nápad mají na svědomí bratři Filip a Vít Ježkovi. Inspirovali se městy jako Paříž či Kodaň a rozhodli se systém bikesharingu vytvořit i u nás. K tomu jim pomohl server hithit.cz a především příspěvky uživatelů, které prezentace nápadu zaujala. Díky nim i dalším sponzorům se podařilo loni na podzim spustit testovací provoz v Praze. Nyní už Rekola jezdí kromě hlavního města i v Brně.

 

Prvního května se třicet růžových kol objeví také v ulicích Olomouce, kde budou čekat na první uživatele. Ti se nejprve musí zaregistrovat na těchto stránkách a zaplatit členský poplatek. Ten činí tisíc korun na rok a nebo tři sta na měsíc. Kola však lze využívat ve všech třech městech, kde projekt běží. „Peníze slouží na opravy a také zabezpečení fungování výpůjček. Lidem odpadají potřeby servisu nebo uskladnění," řekl Olomouckému deníku koordinátor projektu Eduard Vaněk.

 

Majitelé chytrých telefonů si mohou stáhnout aplikaci, s níž snadno najdou nejbližší kolo. Před vypůjčením stačí napsat do aplikace kód umístěný na rámu a následně se zobrazí heslo pro otevření zámku. Jde to však i bez aplikace, vše může fungovat také pomocí SMS zpráv. Až uživatel dojede kam potřebuje, jednoduše kolo zamkne na vhodné místo, například ke stojanu, lampě atd. Vyhnout by se měl dopravním značkám. Po uzamknutí v aplikaci potvrdí, že kolo vrátil a na mapě vyznačí kam. Popřípadě pošle textovou zprávu s adresou.

 

Některé pány by od užívání kol mohly odradit jejich výrazně růžové rámy. Volba barvy má však svůj účel. Kola jsou díky ní jedinečná a snadno rozpoznatelná. Na růžovou jsou upozorněni i v bazarech a zastavárnách a kola ani součástky této barvy nevykupují.

 

Nestyďte se tedy a podpořte dobrou věc. Kromě příjemného cestování městem se pak s trochou štěstí budete moci užít i lepší fyzičku.

Zobrazeno 1941 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:48
Pro psaní komentářů se přihlaste