út., 30. říjen 2018 21:55

Brazílie si zvolila prezidenta. Je jím ultrapravicový Jair Bolsonaro

Jair Bbolsonaro Jair Bbolsonaro Zdroj: Gustavo Lima, Wikimedia Commons
Brazílie - Brazilci si v nedělních prezidentských volbách zvolili do nejvyššího úřadu země krajně pravicového populistu Jaira Bolsonara. Obdivovatel vojenské diktatury se chopí moci na čtyři roky počátkem Nového roku.

Třiašedesátiletý Bolsonaro porazil svého protikandidáta díky podpoře 58 milionů hlasů. Ve výsledku obdržel 55,18 procenta a jeho soupeř Fernando Haddad 44,87 procenta.

Bolsonaro je obdivovatelem režimu, který v Brazílii setrvával od roku 1964 až do 1985. Veřejně obhajuje vojenskou diktaturu a kritizuje socialismus, komunismus a levicový populismus. Právě úpadek levice opředené skandály mu pomohl dostat se do čela země. Po 13 letech, kdy se levicová Dělnická strana držela u moci, je to v Brazílii velký zlom.

Vítěz voleb postavil svou předvolební kampaň na odporu k menšinám a strachu. Ve svých projevech často kritizoval homosexuály, ale i ženy. Brazilcům přislíbil odstranění korupce a bezpečnost v ulicích. Kritici se obávají, že se Bolsonaro bude snažit omezit občanské svobody a bude ignorovat ústavu. To čerstvě zvolený kandidát popřel při svém vítězném projevu.

Zobrazeno 1603 krát
Naposledy upraveno: út., 30. říjen 2018 22:25
Pro psaní komentářů se přihlaste