po., 17. listopad 2014 15:41

Červená pro Miloše Zemana

Téměř 20 tisíc lidí ukázalo na pětadvacáté výročí Sametové revoluce prezidentu Miloši Zemanovi "červenou kartu". Demonstrace s názvem Chci si s vámi promluvit, pane prezidente, se uskutečnila v ranních hodinách na Národní třídě v Praze. Cílem bylo vyjádřit nesouhlas s dosavadními vystupováním prezidenta České republiky. Červenou kartu si účastníci demonstrace vybrali jako alegorii k fotbalu, kde hráč penalizován rudým kartónem musí opustit hřiště a dál se zápasu již nemůže nijak účastnit.

 

„Odpočítávali jsme a pak jsme najednou všichni zvedli červené karty. Začalo se bučet a pískat. Atmosféra by se dala přirovnat k vyprodanému fotbalovému stadionu,“ popsal demonstraci student Karlovy univerzity Jakub Kopáček. Ti, kteří se demonstrace nemohli zúčastnit přímo, vyjádřili svou podporu na sociálních sítích. Obdobná protestní akci proběhla i v Brně.

Lidé tímto způsobem reagovali na kontroverzní činy Miloše Zemana. Poslední kapkou bylo podle všeho prezidentovo zlehčování okolností 17. listopadu 1989, o němž ve vysílání ČT24 prohlásil, že "nešlo o žádnou krvavou řež". K jeho excesům se však dají přiřadit i nedávné Hovory z Lán, kde Zeman hýřil svou vulgaritou, nebo jeho cesta do Číny s vyjádřením o souhlasu s okupací Tibetu.

Proti demonstraci se téhož dne postavila iniciativa Stojíme si za naším prezidentem, která si klade za úkol obhájit názor občanů, kteří si Zemana zvolili ve svobodných demokratických volbách. Happeningu se však zúčastnilo pouze něco málo přes 500 lidí. Zemanovi tedy podle všeho příznivců ubývá. „Já jsem sice Zemana volil, ale to jsem nevěděl, že se bude chovat jako hulvát. V příštích volbách můj hlas nedostane,“ svěřil se Vladimír Ptáček, jeden z účastníků demonstrace na Národní třídě.

Demonstrace skončila okolo druhé hodiny odpoledne, během průběhu nedošlo k žádným výtržnostem a nebyl tak zapotřebí policejní zásah.

Foto: Blesk.cz

 

Zobrazeno 2181 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste