po., 5. prosinec 2016 21:20

Hodnota průměrné mzdy stále roste

Ilustrační foto Ilustrační foto Zdroj: Tomáš Krist, Mafra a.s.
Praha- Průměrná česká mzda se ve 3. čtvrtletí letošního roku zvýšila na 27 220 korun.

V pondělí dopoledne informoval Český statistický úřad o tom, že průměrná mzda meziročně vzrostla o 1170 korun na 27 220 korun, tedy o 4,5 procenta. Po odečtení inflace se průměrný výdělek zvýšil o 4 procenta, stejně jako dříve odhadovali analytikové. I přesto na částku 27 220 korun dvě třetiny zaměstanců nedosáhnou. Nejnižší výdělky mají stále lidé v Karlovarském kraji, nejvíce si vydělají zaměstnanci v Praze. Medián mezd činil ve sledovaném období 23 527 korun. U mužů dosáhl na 25 720 korun, u žen pak na 20 961 korun. Medián představuje číslo, kdy polovina hodnot mezd je vyšší než tento údaj, a druhá polovina nižší. Podle statistiků pobíralo 80 procent zaměstanců mzdu v rozmezí 11 365 až 43 349 korun. Výdělky rostly v podnikatelské i nepodnikatelské sféře zhruba stejně," dále uvedli statistici. 

Růzd mezd by měl pokračovat i v příštím roce. Současné tempo však není podle oborníků udržitelné, protože je větší než růst produktivity práce. Jeho rychlost však ohrožuje konkurenceschopnost firem, na což upozornili někteří ekonomové. Podle analytika ČSOB růst mediánu ukazuje, že mzdy v ekonomice rostou rovnoměrněji, tudíž se rychleji přidává lidem s nižšími příjmy.

Předpokládaný reálný růst mezd by měl být letos nejvyšší od roku 2007, ovšem v příštím roce by se měl o dost zpomalit. Tato skutečnost těší nejen zaměstance, ale i Českou národní banku, která si od vysokého růstu slibuje zesílení inflačních tlaků a naplnění dvouprocentního cíle inflace v roce 2017.

V neposlední řadě nastalá situace potěšila obchodníky. Spotřebitelské žně lze očekávat v adventní nákupní sezóně a v prvních týdnech po Vánocích, kdy budou Češi využívat slevových akcí v obchodních domech.

Zdroj: ČTK

Zobrazeno 2394 krát
Naposledy upraveno: út., 6. prosinec 2016 18:49
Pro psaní komentářů se přihlaste