st., 1. prosinec 2010 15:48

Český „Big Brother“ přichází

Liga otevřených mužů (LOM) přišla do České republiky s novinkou, která je známa mj. z USA. Tento projekt má za cíl pomoci chlapcům z dětských domovů. Nejedná se přitom o žádnou charitativní sbírku. Chlapce jednoduše dostanou na starosti „starší bratři“, kteří se jim tak pokusí nahradit mužské vzory, tolik potřebné pro správný psychický vývoj každého jedince.

Členové Ligy plánují realizovat v České republice projekt s názvem Patron již na jaře příštího roku. Jedná

se o obdobu v cizině již existujícího programu s názvem Big Brother Big Sister. Dobrovolníci z řad členů LOMu vytvoří dvojici s chlapcem z dětského domova. Tato dvojice bude trávit společně volný čas. „Předpokládáme, že by se měli vídat minimálně dvakrát do měsíce alespoň na hodinu“, uvedl Václav Šneberger z Ligy otevřených mužů.

Pro začátek bude vytvořeno asi deset dvojic s chlapci ve věku 16-20 let z pražských dětských domovů. Po půl roce trvání „spolupráce“ dojde ke zmapování její účinnosti. Přínos by měl spočívat v tom, že účastníci získají skrz své „Patrony“ kontakt s realitou. Mohou se jich zeptat na vše, co je bude zajímat. Kromě této praktické stránky se všichni také pobaví. S projektem totiž souvisí úvodní a závěrečný výlet všech zúčastněných dvojic, a také libovolné aktivity, které mohou dvojice během svého vyhrazeného času vykonávat.

Nezisková organizace LOM sdružuje psychology, poradce, psychoterapeuty, lektory vysoké školy, ale například i studenty. Vznikla v roce 2006 a zaměřuje se na roli muže v současné společnosti, a také na proměnu vztahu muže a ženy v průběhu posledních let. Nezapomíná ani na gender, jinými slovy kulturní aspekty pohlaví.

Zdroj:

http://www.web.ilom.cz/home.html

http://zpravy.idnes.cz/studium.asp?c=A101126_151214_studium_bar

obrázek:

http://dap1.com/agency.gif

Zobrazeno 2601 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40
Pro psaní komentářů se přihlaste