pá., 13. říjen 2023 20:25

Chřibská třiatřicítka zaznamenala rekordní počet účastníků

51. ročník Chřibské třiatřicítky 51. ročník Chřibské třiatřicítky Zdroj: Tereza Klofáčová
Buchlovice – Chřibské třiatřicítce patřila na Slovácku již tradičně první říjnová sobota. Slunečné počasí a čtyři turistické trasy přilákaly do chřibských lesů téměř dvěstěpadesát lidí. Letošní padesátý první ročník se tak pyšní jednou z nejvyšších účastí vůbec.

Pořadatelé z Klubu českých turistů (KČT) vymysleli čtyři různě dlouhé trasy, tři pro pěší a jednu cyklistickou. Zatímco chodci si mohli vybrat ze vzdáleností devíti, dvaceti anebo symbolických třiatřiceti kilometrů, na cyklisty v Chřibech čekalo kilometrů čtyřicet pět. 

Třiatřicet účastníků třiatřicítky 
Pro samotnou třiatřicítku se rozhodlo přesně třicet tři účastníků. Ty trasa zavedla z Buchlovic až na Brdo, nejvyšší vrchol Chřibů. Dále cesta pokračovala kolem Buchlovského kamene k hradu Buchlov. Tam se stočila zpátky k Buchlovicím, které byly jak výchozím bodem, tak cílovou destinací. 

Největší zájem byl o trasu dlouhou dvacet kilometrů, naopak nejméně účastníků se do Chřibů vydalo na kole. „V den Chřibské třiatřicítky se na Slovácku každoročně koná také akce Na kole vinohrady, to nám nějaké cyklisty určitě odvádí. Ale naplánovat akci, která by se nekřížila s jinou akcí, je prakticky nemožné. Bereme to tedy jak to je a jsme rádi za letošní rekordní účast,“ shrnuje předseda uherskohradišťského odboru KČT Radomír Sípek. Dodává, že termín Chřibské třiatřicítky ukotvuje mnoholetá tradice a praví srdcaři si na ni čas vždycky udělají. 

Na Chřibskou třiatřicítku až z Anglie 
Do Chřibů se sjeli lidé z blízkého i širokého okolí. Nejvíce účastníků přijelo z okolních měst a vesnic. Četně zastoupeny byly například obce Zlechov, Kostelany, Kunovice nebo Huštěnovice. Přicestovali také nadšenci ze Zlína, Brna, Olomouce a Ostravy. „Loni na Chřibskou třiatřicítku zavítali dokonce lidé z Francie a Anglie. Letos jsme žádného účastníka ze zahraničí nezaznamenali, jako nejvzdálenější místo registrujeme Karvinou,“ doplňuje Sípek. 

Na nejdelší pěší trasu se letos poprvé vypravil také Petr Hamál z Olomouce: „O akci jsem se dozvěděl z kalendáře KČT a coby vášnivý turista jsem ani na moment nezaváhal o své účasti. A je to paráda, chřibské lesy jsou pěkné. Navíc hezky vyšlo počasí. Nevím, jak líp bych mohl strávit dnešní den.“ 

Zobrazeno 290 krát
Naposledy upraveno: pá., 20. říjen 2023 20:08
Pro psaní komentářů se přihlaste