st., 9. březen 2016 17:58

Církev žaluje obec Myslibořice kvůli restitucím

Myslibořice - Okresní soud v Třebíči zaznamenal žalobu na obec Myslibořice a stát. Žalobcem je Českobratrská církev evangelická. Osm budov a přibližně sedmdesát hektarů pozemků jsou nyní předmětem sporu. Českobratrská evangelická církev se vydání pozemků dožadovala už v roce 2013, ale Krajský úřad jim nevyhověl. Pozemky nyní spadají do vlastnictví obce Myslibořice.

Evangelíci si tyto pozemky nárokují na základě toho, že kdysi patřily Obecně prospěšnému českobratrskému družstvu pro sociální podniky. Družstvo ovšem bylo zrušeno valnou hromadou v roce 1951. Dále bylo rozhodnuto, že pozemky budou předány Československým státním statkům a zbytek jmění Českobratrské církvi evangelické. V roce 1953 Lidový soud civilní v Brně provedl vymazání tohoto družstva z rejstříku. Stát pozemky v 90. letech převedl do vlastnictví obce Myslibořice. O té doby obec do těchto pozemků investovala desítky milionů korun. Zřídila na nich čističku odpadních vod, fotbalové hřiště nebo například dětské hřiště, které se nachází na místě bývalého statku. Obec si myslí, že šlo o zákonný převod. Navíc dle občanského zákoníku jsou objekty v užívání více než deset let a tudíž jsou vydržené. Z toho důvodu by na ně neměla mít církev právo. Ta se brání tím, že se považuje za nástupce družstva a jako hlavní důkaz předkládá to, že zbytek jmění družstva byl převeden právě na ně a že komunistický stát s představiteli církve jednal jako s právním nástupcem zrušeného Obecně prospěšného českobratrského družstva.

Pokud by soudce Jan Kolba uznal církvi nárok, Myslibořice by ztratily lukrativní pozemky ve středu obce, nákupní středisko, základní a mateřskou školu, čističku odpadních vod, fotbalové kabiny a dva bytové domy.

Církevní restituce se přitom Myslibořic nepříjemně dotkly už v prosinci minulého roku, kdy obec musela vydat bývalou hasičskou zbrojnici a obecní stodolu. Ani občané nejsou příliš nadšeni z toho, že by pozemky měla získat církev. "Myslím si, že žaloba Českobratrské církve evangelické je zcela nesmyslná. Nedovedu si ani zdaleka představit, co by se stalo, kdyby spor církev vyhrála. Sama bydlím s rodinou v jednom z domů, který si mimo jiné církev nárokuje a je to pro nás všechny nepochopitelné." říká obyvatelka obce Nikola Vejvodová.

Jak spor dopadne, zatím není jasné, protože soudce zatím nerozhodl o prvním veřejném jednání. Místostarosta Roman Benda uzavírá slovy: "Doufám, že zvítězí v tomto sporu právo, ale hlavně zdravý rozum a tato zlatokopecká žaloba bude zamítnuta".

Zobrazeno 1946 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:36
Pro psaní komentářů se přihlaste