so., 2. březen 2019 00:50

COSAFA Cup 2019 v Zimbabwe nebude. Země pořadatelství stáhla.

Afričtí fotbaloví fanoušci jsou velmi temperamentní Afričtí fotbaloví fanoušci jsou velmi temperamentní Zdroj: Nehanda Radio
Harare – Obyvatelé jedné z nejchudších zemí světa se každoročního fotbalového mistrovství jihoafrických zemí nedočkají. Místní vláda neposkytla potřebnou záruku. Turnaj se měl konat v termínu od 19. května do 1. června. 

„Shodli jsme se na tom, že dohoda není dobrá ani pro zemi, ani pro ZIFA (Zimbabwský fotbalový svaz). Z tohoto důvodu nebudeme pořádat v tomto roce turnaj COSAFA (Council of Southern Africa Football Associations), ale těšíme se na to, až budeme mít v blízké budoucnosti adekvátní množství času na uspořádání turnaje takového rozsahu,'' uvedla ministryně sportu a dvojnásobná olympijská vítězka v plavání Kirsty Coventryová.

Postoj vlády přichází poté, co COSAFA vedená bývalým šéfem ZIFA, Philipem Chiyangwou, vyjádřila důvěru, že vláda Zimbabwe poskytne potřebnou záruku k uspořádání turnaje. Z tohoto důvodu příznivci země, jejichž barvy hájí rovněž sparťan Costa letos neoslaví případný zlatý hattrick na domácí půdě. Pořadatelství turnaje přidělila asociace COSAFA Zimbabwe 12. října loňského roku. Fotbalisté ze země Roberta Mugabeho jsou nejúspěšnější v historii tohoto turnaje se šesti vítězstvími.

Přestože se Zimbabwe pořadatelství vzdalo, reprezentace země se turnaje účastnit bude. „Za ZIFA mohu říci, že náš tým se bude účastnit turnaje, ať už se bude konat kdekoliv. Pokusíme se podat žádost o pořadatelství turnaje nejdříve od ročníku 2021. Díky tomu budeme mít dost času se připravit na pořadatelství toho turnaje,'' uvedl prezident Zimbabwského fotbalového svazu Felton Kamambo.

V této jihoafrické zemi byla v roce 2009 inflace více než 231 000 000 %. Hodnota bankovek dosahovala až 100 bilionů zimbabwských dolarů, v přepočtu deset českých korun. V běžném životě lidé za bochník chleba zaplatili nominálně tolik, kolik by jim před deseti lety stačilo na deset nových automobilů. Když obyvatelé začali používat zahraniční měny především americký dolar vláda se rozhodla přestat domácí měnu tisknout. A následně v roce 2015 ji definitivně stáhla z oběhu.

Zobrazeno 1115 krát
Naposledy upraveno: so., 2. březen 2019 17:46
Pro psaní komentářů se přihlaste