po., 30. březen 2020 09:44

Do uzavřených oblastí na Olomoucku se vrátily vlaky

Spěšný vlak ve stanici Červenka Spěšný vlak ve stanici Červenka Zdroj: SPH
Litovel/Uničov - S ukončením izolace 21 měst a obcí na Olomoucku v pondělí přestal platit zákaz zastavování vlaků v dotčených stanicích. Po železnici se tak cestující opět dostanou jak do Červenky, tak i do Litovle a Uničova. Rozhodlo o tom vedení olomoucké Krajské hygienické stanice v součinnosti s Českými drahami a Správou železnic.

Nejvíce zrušením zastavování vlaků utrpěla aglomerace Litovle. Ve stanici Červenka, která se nachází na samém okraji postiženého území, totiž zastavují i důležité mezistátní expresy do Prahy a Žiliny (v současné době dočasně zkrácené do Horní Lidče). Po dobu karantény na hlavní trati Červenkou jen projížděly. Cestující tedy ani nemohli z vlaku vystoupit. První cestující dorazili do Červenky v pondělí o čtvrté hodině ranní. Na expresy do Prahy si však místní budou muset ještě nějakou chvíli počkat, protože nyní jezdí pouze v úseku Horní Lideč - Olomouc a zpět. Dopravní obslužnost je tak zajištěna primárně osobními vlaky ve směru Olomouc a Zábřeh na Moravě.

Stanice v Července slouží i jako přestupní pro cestující jedoucí do centra Litovle a dále na Senici na Hané. Provoz na zdejší lokální trati musel být ze dne na den přerušen, jelikož hned několikrát protíná uzavřenou oblast, a to na území města Litovel a v nedaleké vesnici Myslechovice, která se také ocitla v izolaci. Vlaky se sem vrátily o den později, než tomu bylo u Červenky a Uničova.

„V návaznosti na rozhodnutí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje o ukončení karantény v oblasti Litovelska a Uničovska je od pondělí opět obnoveno zastavování vlaků v Července a Uničově, od úterý pak i v úseku Červenka - Senice na Hané," řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Nadále nepojedou pouze tři ranní spoje, a to kvůli uzavření všech škol v okolí. Ostatní spoje jezdí bez omezení, jejich vytíženost je ovšem minimální.

Uničovem projíždíme, nevystupujte!

Mimořádná opatření se dotkla i železniční dopravy na Uničovsku. Osobní i spěšné vlaky stanici Uničov projížděly, stejně jako zastávku Uničov–zastávka, nacházející se v těsné blízkosti závodu UNEX. Provoz v této továrně po dobu izolace sice neutichl, ale pracovali zde pouze lidé z uzavřené oblasti. Podle mluvčího Uničovských strojíren Borise Keky měli všichni zaměstnanci ochranné pomůcky a dodržovali bezpečnou vzdálenost, aby nedošlo k případnému přenosu nemoci COVID-19.

Cestující mířící z obcí za Uničovem do Olomouce se tak museli vypořádat s nejednou mimořádností. Nejdříve projeli celým územím města Uničova, následně museli ve Šternberku vystoupit a přestoupit na autobusy náhradní dopravy, které je dovezly do cílové stanice. Ty jezdí kvůli dlouhodobé výluce související s elektrifikací úseku Olomouc hl.n. – Šternberk až do prosince. Ani po konci karantény Uničovska se tak cestující nedočkají obnovení provozu na celé trati.

Zobrazeno 1162 krát
Naposledy upraveno: čt., 2. duben 2020 20:07
Pro psaní komentářů se přihlaste