čt., 13. prosinec 2018 20:26

Školáci méně kouří, roste však počet lidí užívajících pervitin

Česko a drogy Česko a drogy Zdroj: amazon.in
Česká republika - Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti vydalo v pátek 7. prosince Výroční zprávu o stavu ve věcech drog v České republice v roce 2017. Vyplývá z ní, že mladí dospělí mají méně v oblibě marihuanu než v předchozích letech. Roste zato rozsah užívání pervitinu.

Zkušenost s nelegálními drogami uvedla zhruba třetina populace. Nejčastěji se jednalo o konopné látky, extázi, halucinogenní houby a LSD. Zarážející je údaj o častém užívání analgetik bez lékařského předpisu. Mezi studenty je užívá až jedenáct procent. U školáků je znát i přes snadnou dostupnost výrazný pokles kouření cigaret a konzumace alkoholu a zaznamenaná je také nižší míra zkušenosti s nelegálními drogami. „Většina českých dětí, téměř 90 %, stále potvrzuje, že si cigarety a alkohol mohou opatřit velmi snadno a bez větších překážek, a to i přesto, že prodej a podávání alkoholických nápojů a tabákových výrobků je osobám mladším 18 let zakázaný,“ dodává národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová. 

Zatímco látkové závislosti a zkušenosti s drogami u školáků klesají, 61 procent žáků uvádí problémy s trávením času na internetu a hraním her. Zpráva poukazuje, že společnost hůře přijímá konzumaci tabáku a alkoholu, oproti tomu se zvyšuje míra tolerance k užívání konopí. V posledních šesti letech klesá výskyt kouření, každodenních kuřáků je necelých 20 procent.

Každý den užívá alkohol v České republice asi 600 tisíc lidí, rizikových uživatelů konopí uvádí zpráva 125 tisíc. Problémové užívání pervitinu trápí 35 tisíc lidí, od konce 80. let počet závislých na nelegálních drogách stále mírně roste. V loňském roce odhalila policie 264 varen pervitinu a 305 indoor pěstíren konopí. Nejvážnější je situace v Praze, v Ústeckém a Libereckém kraji. Nejméně problémových uživatelů žije v Pardubickém kraji. V minulých letech dominovali v užívání návykových látek muži, v posledních letech se však rozdíly mezi pohlavími vyrovnávají.

Zobrazeno 1942 krát
Naposledy upraveno: so., 15. prosinec 2018 22:19
Pro psaní komentářů se přihlaste