po., 28. únor 2022 21:24

Dvě tenisová překvapení padla až ve finále

Jiří Veselý na turnaji v Dubaji Jiří Veselý na turnaji v Dubaji Zdroj: zdroj: Reuters.com
Poslední únorový týden nabídl v tenisovém prostředí hned 3 mužské turnaje ATP a dva ženské WTA. Čeští diváci se upínali zejména na prestižní turnaj v Kataru, kde byly k vidění hned 4 české hráčky. Tažení Barbory Krejčíkové, Petry Kvitové, Terezy Martincové a ani Kateřiny Siniakové však nemělo dlouhého trvání. Překvapivé a možná i životní výsledky se ale zrodily jinde.

Veselého jízda mezi hvězdami

"Byl to bláznivý týden, fantastický. Začal jsem v kvalifikaci a pak odehrál v hlavní soutěži zápasy proti úžasným hráčům. Snažil jsem se hrát co nejlépe a zčistajasna vyhrával. To bylo úžasné," uvedl Jiří Veselý při slavnostním vyhlášení.

Veselý se musel do turnaje ATP Dubaj 1000, který patří do kategorie těch nejvýznamnějších hned po Grand Slamech, probojovat přes kvalifikaci. V úvodním duelu narazil až na tenistu z páté stovky Hadyho Habiba a překvapivě s ním dokonce ztratil druhý set. Dalším protivníkem byl Australan Alexei Popyrin. Opět z toho byla třísetová bitva a znovu úspěšná pro českého borce.

V hlavní části už na něj ovšem čekalo to nejlepší, co světová tenisová špička nabízí. Veselý ovšem předváděl životní tenis. Nejprve smetl z kurtu Marina Čiliče (24. místo na žebříčku ATP) a v dalším kole dokonce Roberta Bautistu (15.). Oba dva zápasy zvládl ve dvou setech. Ve čtvrtfinále ho čekala tenisová legenda a světová jednička Novak Djokovič. Ani on nebyl pro Čecha překážkou a za dvě hodiny bylo rozhodnuto, a to opět ve dvou setech. V semifinále na něj čekal Kanaďan Denis Shapovalov (13.). Tentokrát zápas skončil nejtěsnějším možným rozdílem. Veselý ho dokázal otočit a vyhrál 6:7, 7:6 a 7:6.

Ve finále se na Jiřím podepsala únava. Byl to pro něj čtvrtý zápas ve čtyřech dnech a na ruského hráče Andreye Rubleva (6.) nestačil a podlehl 6:3 a 6:4.

Pro českého tenistu to však byl i přesto životní turnaj, a to zejména po výkonech, které předváděl v minulém roce, kdy se dokonce propadl až do druhé stovky žebříčku ATP a hrál převážně na Challengerech (turnaje nižší kategorie). Zda-li však dokáže udržet se světovou špičkou krok a nebo to byl jen ojedinělý záblesk ukáží až další zápasy. Očekávání ovšem budou o dost větší.


Bouzkové Mexiko chutná
Ve stínu ženského turnaje v Kataru a spanilé jízdy Veselého se do finále dostala také Marie Bouzková. Ta se účastnila podniku v mexické Guadajalare, který se řadil do kategorie WTA 250. Vzhledem k tomu, že turnaj nebyl tak prestižní narazila Bouzková na lehčí soupeře než Veselý, i přesto nebyla cesta do finále jednoduchá.

Tou dobou 97. hráčka žebříčku WTA začala špatně a proti Misaki Doiové (87.) musela zápas otáčet, ale po 2 hodinách a 40 minutách se radovala z postupu. Další střetnutí probíhaly překvapivě hladce. Nejprve skončila na raketě Češky Lucia Bronzettiová (102.), v dalším kole dokonce třetí nasazená hráčka na turnaji Sára Sorribesovou Tormová (36.), které Bouzková povolila pouhých 5 gamů. V semifinále pak narazila na Wang Čchiang (116.), jejíž úspěšná léta už jsou tatam a smetla ji dvakrát 6:3.

Druhou finalistkou byla někdejší šampionka US Open Sloane Stephensová (39.). Marie se prvního triumfu v turnaji WTA nedočkala a prohrála 7:5, 1:6 a 6:2. Češka tak zase ukázala, že se jí na mexických dvorcích daří. V Guadalajaře byla ve finále již v roce 2019. O rok později také v mexickém Monterrey. Sama teď může je doufat, že se jí podaří prosadit také mimo mexickou půdu.

Zobrazeno 682 krát
Naposledy upraveno: pá., 4. březen 2022 18:16
Pro psaní komentářů se přihlaste