pá., 9. prosinec 2022 21:56

Favorizovaná Brazílie nezvládla čtvrtfinále s Chorvatskem a na mistrovství světa končí

Trofej pro mistry světa ve fotbale Trofej pro mistry světa ve fotbale Zdroj: Shutterstock
Katar - Předpovědi před začátkem zápasu byly jasné. Favorit celého turnaje Brazílie měla bez problémů porazit Chorvatsko, které se už od základních skupin trápilo a nehrálo příliš atraktivní fotbal. Avšak ve čtvrtfinále jakoby nastoupil nový tým a po penaltovém rozstřelu si nakonec evropský celek vybojoval vítězství a postup do semifinále.

V 16:00 začal na katarském Education City Stadium první čtvrtfinálový zápas mezi Chorvaty a největším favoritem mistrovství světa, Brazílií. Zatímco první zmíněný tým se musel již v minulém zápase s Japonskem natrápit a postup vybojoval až po penaltách, tým z Jižní Ameriky bez problémů rozstřílel soupeře z Jižní Korey a podobný průběh se očekával i v tomto zápase.

První poločas nic nenabídnul
Pokud by se nějací z fanoušků nestihli na stadion dostat v prvním poločase, o moc by nepřišli. Brazílie celou dobu útočila, avšak poctivá obrana Chorvatů jim nedovolila žádnou větší šanci. Za zmínku stojí pouze střela Viníciuse Juniora, kterou však odvrátil jeden z obránců.

Druhý poločas byl o něco zajímavější
Ihned v samotném začátku se do velké šance dostal brazilský fotbalista Militao, avšak brankář Livakovič předvedl dobrý zákrok a skóre tak zůstalo nerozhodné. O 8 minut později vyslal nádhernou střelu Neymar, která ovšem znovu skončila na rukách skvěle chytajícího chorvatského gólmana. Do konce poločasu byli aktivnější jihoameričtí fotbalisté, gól však vstřelit nedokázali, a tak zápas pokračoval prodloužením.

Prodloužení už konečně nabídlo góly, i tak ale neurčilo vítěze a rozhodnout tak musely penalty
Prodloužení začalo opatrně, žádný z týmů nechtěl udělat chybu. První šance přišla až ve 103. minutě, kdy se poprvé do větší šance dostalo Chorvatsko. Petkovic skvělou kličkou obehrál dva brazilské obránce a přesnou přihrávkou našel svého spoluhráče Brozovice, který však ve vyložené šanci minul bránu. Hned o dvě minuty později se do šance dostal Neymar a byl z toho první gól utkání. Po skvělé kombinaci se svými dvěma spoluhráči se dostal sám před brankáře, kterému udělal kličku do strany a míč tak umístil do prázdné brány. Brazílie tak vedla 1:0. Vypadalo to, že má zápas již jasného vítěze, avšak celou druhou část prodloužení Chorvati útočili a ve 117. minutě se jim po střele tečované jedním z brazilských obránců podařilo srovnat. Zápas tak ani po prodloužení neměl vítěze a musely rozhodovat penalty.

První penaltu kopal tým Chorvatska, který ji bez větších problémů proměnil. Na straně Brazílie se k první penaltě postavil Rodrygo, který ji ale nekopnul dobře a chorvatský brankář ji chytil. Chorvatští fotbalisté proměnili i následující 3 penalty. Casemiro a Pedro ještě dokázali na proměněné penalty odpovědět, avšak rozhodující penaltu, která mohla ještě Brazilce udržet ve hře nezvládnul Marquinhos, který svou střelu poslal do tyče. Chorvaté se tak nečekaně mohli radovat ze svého druhého postupu do semifinále v řadě, naopak Brazilci si na svou vytouženou trofej z mistrovství světa musí nejméně další 4 roky počkat.

Zobrazeno 593 krát
Naposledy upraveno: ne., 11. prosinec 2022 18:34
Pro psaní komentářů se přihlaste