so., 17. duben 2010 04:08

Fraktály jako umění

Tentokráte z jiného úhlu pohledu měli možnost vnímat fraktály návštěvníci přednášky, konané 15. 4. v rámci festivalu Academia Film Olomouc. Rakouská umělkyně Bärbel Neubauer představila své experimentální animované filmy v Auditoriu Maximu Uměleckého centra Konvikt.

Autorka se vyznala ze svých inspirací a podrobně popsala způsob své práce. V ukázkách produkce na fraktálové bázi postaveného filmu a hudby zároveň přiznala, co jí na této formě tvorby nejvíce vzrušuje: způsob, jakým její program nakládá s parametry, je částečně nahodilý, ale vždy jedinečný.

Z celé přednášky byla nejzajímavější prezentace části autorčiných počinů Fractal Cycles a Morphs of Pegasus. Jejich experimentální a nekonvenční povaha se však vzpírá jakékoliv snaze o popis. Z technického hlediska si je lze představit jako vysoce upgradované visualizace programu Windows Media Player. Má-li být Neubaerové tvorba přiblížena z uměleckého zřetele, dá se říci, že asi takhle by to vypadalo, kdyby kyselina lysergová mohla hrát ve filmu.

 

Zobrazeno 2658 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:38

Související články

Reportáž: Proč bych měl být GOOD BOY?
Reportáž: Proč bych měl být GOOD BOY?
  čt., 18. duben 2024 15:10
Čtení ze šuplíku
Čtení ze šuplíku
  pá., 23. únor 2024 20:57
Pro psaní komentářů se přihlaste