pá., 4. listopad 2016 11:25

Hlasování pro Osobnost Moravy 2016 probíhá do půlky prosince

Moravská vlajka Moravská vlajka Zdroj: www.zamoravu.eu
Lidé si letos poprvé mohou zvolit svou osobnost Moravy, a to prostřednictvím ankety. Nominace významných Moravanek a Moravanů skončila v pondělí 17. října a celkový počet nominovaných čítá dvacet významných osobností. Od úterý 18. října je otevřená anketa pro širokou veřejnost, ve které zájemci mohou vyjádřit svůj postoj a přispět tak k hlasování. Ukončení hlasování proběhně v neděli 18. prosince.

Prostřednictvím této iniciativy se Moravská obec snaží vyzdvihnout výjimečné osobnosti, jejichž působnost sahá do nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Mezi nominovanými, kteří mají zatím největší počet hlasů, je Jarmila Šuláková, folklórní zpěvačka, tanečnice a přiležitostná herečka. Roku 1979 získala titul zasloužilé umělkyně a o deset let později titul národní umělkyně.

Další nominovaný s velkým počtem hlasů je Luděk Bil, držitel stříbrné medaile M. D. Rettigové za zásluhy v gastronomii, který mimo jiné pořádá semináře a školy vaření, zajišťuje cateringové služby a připravy rodinných oslav.

Třetí osobností s vysokým počtem hlasů je Michal Hoskovec, předseda senátu Okresního soudu Brno-venkov. "V současné době nejsou respektovány historické hranice Moravy, jakož ani samostatný výkon moci, ať již její rozsah byl v minulosti jakýkoli. Rozhodl jsem se pomoci pátrat po příčinách tohoto stavu, a to z hlediska oboru, který jsem vystudoval, totiž práva," píše v úvodu své publikace Právní kontinuita autonomie Moravy Michal Hoskovec. 

Moravská národní obec je demokratický spolek příznivců historie, kultury a tradic Moravy. Vznik spolku se datuje už do poloviny roku 1985, kdy se několik mladých lidí rozhodlo založit klub, který by sloužil k setkávání přátel a hlavně k podpoře činnosti, která by vedla k posílení moravského národního povědomí. "Naším posláním je poznávání, studium, propagace historických hodnot, památek a tradic Moravy," prezentují na svém webu zamoravu.eu Moravané.

Zobrazeno 2908 krát
Naposledy upraveno: pá., 4. listopad 2016 15:34
Pro psaní komentářů se přihlaste