út., 3. březen 2020 15:59

Hotovo, dohráno. Madrid udolal Barcelonu a vede La Ligu

První gól Vinícia Juniora do sítě FC Barcelony První gól Vinícia Juniora do sítě FC Barcelony Zdroj: Oficiální Instagram Realu Madrid
Madrid - Ať už je postavení týmů v tabulce jakékoliv, tak fotbalový svátek Španělska proslulé El Clásico bude mít vždy příchuť boje, odvěké rivality a fotbalové prestiže. Nyní to vše bylo umocněno ještě tím, že se jednalo o přímý souboj první Barcelony a druhého Realu Madrid.

Jubilejní 180. utkání se muselo obejít na domácí straně bez zraněného Edena Hazarda, Rodryga a Marca Asensia, naopak trenér Katalánců Setién nemohl počítat s dlouhodobě zraněnými Luisem Suarézem a Sergi Robertem a Ousmanem Dembelém. Připraven byl však nejlepší střelec v historii El Clásica Lionel Messi, který v historii uštědřil Realu 28 branek.

Bezmála 80 tisíc natěšených fanoušků, mezi nimiž nechyběla ani někdejší hvězda Realu Madrid Cristiano Ronaldo, na úchvatném stánku Santiága Barnábea vidělo poměrně nudnou první půli, ve které přišla první velká šance na straně Blaugranas. Griezzman ve 34. minutě poslal dobrou nahrávku za obranu, na kterou si seběhl Arthur, ale jeho pokus zlikvidoval Thibaut Courtois. O pár minut později se do střelecké příležitosti dostal Messi, ale domácí brankář byl opět připraven. První půle moc příležitostí nepřinesla a obránce Barcelony Piqué se po zápase nechal slyšet, že v prvním poločase to byl nejhorší Real Madrid, proti kterému kdy hrál.

Kořením fotbalu jsou góly a na ty se čekalo až do 71. minuty. Do té doby byl obraz hry, řekněme tradičním obrázkem zápasů Barcelony, hosté drželi balón a Real se dostával do šancí. V 58. minutě se zaskvěl ter Stegen, který vytlačil Iscovu technickou střelu s gólovými parametry do zámezí. O 10 minut později připravil fanouškům první gólovou radost Brazilec Vinícius Junior, který se tak stal nejmladším autorem branky v El Clásicu v novém století. Proběhl kolem obránců z levé strany a z bezprostřední blízkosti zakončil na přední tyč. Barcelona se snažila o vyrovnání, místo toho však přišla pak druhá rána, kterou zasadil ve druhé minutě nastavení střídající Mariano. Ten si nabral míč na pravé straně a podobně jako Vinícius prostřelil brankáře Katalánců na bližší stranu.

Vítězství Realu znamená, že nový fotbalový vládce Španělska se vyhoupl i na čelo La Ligy a historická bilance celkových vítězství se rovněž přiklonila na stranu „Bílého baletu“ v poměru 74:73. Quique Setién na lavičce Katalánců zatím nemá přesvědčivé výsledky a pokud chce Messiho parta pomýšlet na prvenství ve Španělské nejvyšší soutěži a setrvání v Lize mistrů musí nutně zapnout vyšší výkon.

Zobrazeno 867 krát
Naposledy upraveno: út., 3. březen 2020 19:48
Pro psaní komentářů se přihlaste