st., 7. prosinec 2022 19:24

Impera – album, které to vyhrálo

Ghost - Impera Ghost - Impera Zdroj: www.kerrang.com
V neděli 20. listopadu na předávání cen American Music Awards vyhrála skupina Ghost cenu „Favorite Rock Album" („Oblíbené rockové album") se svou nejnovější deskou „Impera". Je to již páté studiové album skupiny, které se od její předchozí tvorby výrazně liší. Skupina opustila témata středověku, inkvizice a moru a přesunula se na téma vzestupu a pádu impérií. Změnila se také hudební produkce, díky které je deska laděna do rocku osmdesátých let. Album také představilo novou ústřední postavu Papa Emerita IV., kvůli čemuž musela zemřít postava Papa Nihila. Impera byla přijata převážně kladně, kritici ji označili za přístupnější, tématicky zajímavější a komplexnější než byla předchozí tvorba skupiny. Deska ale sklidila také kritiku vytýkající hlavně to, že nová hudba Ghost už nění tak tvrdá, jak bývala.

V neděli 20. listopadu se v Microsoft Theatre v americkém městě Los Angeles konalo jubilejní 50. předávání cen American Music Awards, ve kterém zazářila švédská skupina Ghost, jež vyhrála cenu „Favorite Rock Album“ se svou nejnovější deskou nesoucí název „Impera“.

Impera je páté studiové album skupiny Ghost a už od vydání prvních třech singlů z jeho track listu bylo jasné, že se bude od svých předchůdců výrazně lišit. Skupina opouští ponurá témata středověku, inkvizice a moru. Místo toho se soustředí na téma zcela nové - vzestup a pád impérií.

Spolu s ústředním tématem se mění i hudební produkce. Nová deska je laděna do rocku osmdesátých let. Zvuk alba byl přirovnáván například k americkým skupinám Boston, Dio, Bon Jovi, nebo také Def Leppard.

Ghost jsou také známí svým ikonickým vzhledem, který souvisí hlavně s různými převleky zpěváka Tobiase Forgeho. Ten se z role Cardinala Copia z předchozího alba s názvem „Prequelle“ přeobsadil do role Papa Emerita IV., kvůli čemuž musela zemřít postava Papa Nihila, která odešla, jak už to u Ghost bývá, ve velkém stylu po dohrání saxofonového sóla.  

Impera byla přijata převážně kladně. Kritici ji označili za album, které je pro nové posluchače o dost přístupnější než předchozí tvorba Ghost. Také je podle všeho tematicky zajímavější a komplexnější po zvukové stránce. James Hickie z Kerrang! o albu řekl: „Impera se řadí mezi to nejlepší od Ghost a určitě je dostane blíže k nebeským výšinám.“

Na druhou stranu někteří recenzenti albu vytýkali, že hudba Ghost už není tak tvrdá, jak bývala. Ghost se však nikdy neřadili mezi skupiny, které by vynikaly tvrdým metalem. Jejich hudba byla vždy spíše jemnější a melodičtější – a to na nich mají jejich posluchači rádi.

Zobrazeno 357 krát
Naposledy upraveno: čt., 8. prosinec 2022 22:01
Pro psaní komentářů se přihlaste