ne., 7. prosinec 2014 18:50

Izraelská letadla bombarují Sýrii, tvrdí Damašek

Sýrie obvinila Izrael z bombardování dvou objektů poblíž hlavního města Damašku. Při náletech nedošlo k žádným úmrtím. Zatímco syrská média nálety označují jako jasnou agresi, izraelští představitelé neposkytli žádné vyjádření.

Damašek - Další rozpory může přinést obvinění Sýrie vůči Izraeli. Za nálety na mezinárodní letiště v Damašku a město Dimas viní právě letadla sousední země. "Izraelský nepřítel napadl dvě bezpečné zóny v Damašské provincii," popsala událost státní agentura Sama. Nálety si nevyžádaly žádné oběti, nicméně vyvolaly značné pozdvižení. Situaci nepomáhá ani fakt, že Izrael o celé záležitosti mlčí. Svědci nálet popisují jako sérii deseti výbuchů, které zasáhly sklad poblíž ranveje. Co v něm bylo, se neví. Podle spekulací by se mohlo jednat o ruské rakety země-vzduch S300.

Nebyl by to první nálet, který Izrael podnikl na území Sýrie. Letecké útoky se uskutečnily už několikrát od března 2011, kdy vypukly celostátní demonstrace proti prezidentovi Bašaru al-Assadovi. Izraelský premiér Benjamin Netenjahu mnohokrát prohlásil, že země je připravená vojensky zakročit, aby se přerušily dodávky vojenských technologií hnutí Hizballáh. Při posledním úderu vůči Hizballáhu na území Sýrie toto hnutí opětovalo palbu podél hranic. Během této šarvátky zemřel izraelský teenager. (mrk)

 Foto: theguardian.com

Zobrazeno 1366 krát
Naposledy upraveno: út., 9. prosinec 2014 17:54
Pro psaní komentářů se přihlaste