so., 17. duben 2021 13:25

Jednorázovým plastům brzy odzvoní

Znečištěné Rudé moře Znečištěné Rudé moře Zdroj: Vberger
Praha - Před nedávnou dobou vyšel dokumentární film Seaspiracy. Film pojednává o dopadu z rybolovu na životní prostředí. Kdo o něm ještě neslyšel, jako by nebyl. Ve filmu padla zmínka i o znečišťování oceánů plastem. Nejen že se plasty hromadí na plážích, ale také se objevují na samotném mořském dnu nebo v žaludcích živočichů. Od 1. července se ale v České republice dočkáme zákazu jednorázových plastů. Dotkne se především příborů, talířů a brček.

Za rok se spotřebuje několik tisíc tun jednorázových plastů. To je zhruba 1,8 miliardy výše zmíněných výrobků. Díky novému zákonu by se měla spotřeba plastových výrobků snížit zhruba o 1,77 miliard kusů.


Návrh zákona vláda schválila již 25. ledna. „Cílem nového zákona je snížit nesmyslné nadužívání mnoha tisíc tun jednorázových plastů ročně, zejména z fastfoodů a hromadných akcí. Pokud se týká zákazu vybraných jednorázových výrobků, již dnes k nim existuje řada opakovaně použitelných alternativ," sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec. „Kromě toho třeba také pomůže lidem lépe nakládat s plastovými odpady a obce dostanou příspěvek na úklid veřejných prostor." Plast ohrožuje ekosystémy i lidské zdraví. Zakázány budou jednorázové plastové výrobky jako třeba příbory, talíře, brčka, vatové tyčinky, nebo i kelímky z expandovaného polystyrenu. Podmínkou však byla náhrada udržitelnějších výrobků i cenová přijatelnost. K další změně by mělo dojít u plastových nádob s objemem do tří litrů, kdy plastové víčko musí zůstat připevněné k nádobě. Novinkou také bude povinnost značit výrobky z plastů a opatřit je informacemi o správném zacházení po použití. Obce by také měly získat finanční příspěvek na úklid např. cigaret s filtrem. Doprodej výrobků bude možný po dobu dalšího roku. S novým zákonem budou také probíhat kontroly Českou obchodní inspekcí, Státní potravinářskou a zemědělskou inspekcí a krajskými hygienickými stanicemi.

V dnešní době existuje spousta alternativ plastových výrobků. Spousta lidí si do kaváren bere vlastní kelímek. Také hygienické potřeby mají v dnešní době spoustu alternativ. Ani nepotřebujeme každý kus ovoce v obchodě dávat do mikrotenového sáčku. I za ty je v dnešní době náhrada v podobě nEKOnečného sáčku.

Zobrazeno 1373 krát
Naposledy upraveno: ne., 18. duben 2021 12:12
Pro psaní komentářů se přihlaste