pá., 31. březen 2023 20:52

„Jsi připraven být pravým Britem?" Hlavní otázka hry Miss Brexit zaskočila brněnské publikum

Miss Brexit vytvořili, aby upozornili na problematiku migrantů asimilujících se ve Spojeném království Miss Brexit vytvořili, aby upozornili na problematiku migrantů asimilujících se ve Spojeném království Zdroj: encounter.cz
Brno – Poslední březnovou středu představili herci z London College of Music (LCM) v rámci každoročního divadelní festivalu Setkání/Ecounter autorskou hru Miss Brexit. Diváci mohli inscenaci sledovat v brněnském divadle Husa na provázku, pro multikulturní osazenstvo sálu též známé jako Goose on the string. Hra byla postavena na zážitcích herců rozdílné etnicity s přestěhováním se do britské metropole a problematikou migrantů žijících v Británii po jejím odstupu z EU.

„Všechny nás spojovalo jedno, a to, že jsme zažívali velký kulturní šok a bylo těžké se začlenit do britské kultury i z uměleckého pohledu, kde byl náš akcent vnímán jako problém,“ vysvětluje herec a spoluautor hry, Ricardo Ferreira. Hra byla vedena jako reality show, kde moderátor, jediný pravý Brit a ostatní účastnící show soupeřili o titul Miss Brexit, tedy o nejvíce britskou verzi sebe samých. Ten, kdo dokázal odpovědět na otázky a zvládnout úkoly mezi které patřilo nalévání čaje, chůze s britskou literaturou na hlavě, či vrcholná disciplína – stání ve frontě, se mohl ucházet o prestižní titul. Herci sdíleli své traumatické příběhy o jejich příjezdu do Londýna, postavené na jejich osobních zážitcích. Opakovaným tématem byla jazyková bariéra, složitost úřadů a orientace v sociálním nastavení tamní společnosti.

V roce 2021 Velká Británie po několikaletém přechodném období finálně opustila EU. „Brexit se nás přistěhovalců dotkl hlavně v tom, že musíme vyřizovat víza a také tím, že je cestování do země složitější, nepotkáváme moc cizinců. Nálada je smutná, protože Británie se uzavřela světu, který se my snažíme dobít,“ podotkl Ricardo.   

„Na konkurzech mi často říkali, ať se naučím britský akcent, tak jsem to udělal,“ vypráví Ricardo i o jeho zkušenostech na divadelní scéně. Každý herec měl jiný původ, a i přes své národnostní a kulturní rozdíly se všichni sešli v tématu, které je nosnou myšlenkou celé hry. „Chtěli jsme zdůraznit důležitost autenticity a že je normální toužit po své národnostní identitě,“ vysvětluje Ricardo. 

Zobrazeno 528 krát
Naposledy upraveno: so., 1. duben 2023 19:41
Pro psaní komentářů se přihlaste