pá., 3. prosinec 2021 02:15

Konec kariéry v královském stylu. Sébastien Ogier se poosmé stal mistrem světa v rally

Sébastian Ogier a jeho spolujezdec Julien Ingrassia slaví osmý titul mistrů světa. Pro oba je také poslední. Sébastian Ogier a jeho spolujezdec Julien Ingrassia slaví osmý titul mistrů světa. Pro oba je také poslední. Zdroj: www.twitter.com/TGR_WRC
Francouz Sébastien Ogier zvítězil v poslední rally sezóny v Monze a v 37 letech se stal poosmé mistrem světa v rally. Další titul do své sbírky však nepřidá, pro Ogiera byla sezóna 2021 tou poslední jakožto oficiální jezdec mistrovství světa. Pro příští rok se bude ve stejném voze Toyoty střídat s Finem Esapekkou Lappim, a to znamená, že se v nadcházející sezóně objeví pouze na vybraných soutěžích.

Monza, Itálie - Závěrečný podnik Mistrovství světa v rally 2021 se uskutečnilo 19. - 21. listopadu v královském parku v Monze, kde se také konají velké ceny Itálie vozů Formule 1. Stejně tak, jako minulý rok, bojovali na legendárním okruhu a na přilehlých štěrkových cestách jezdci týmu Toyota Sébastian Ogier a Elfyn Evans. Ogier v průběžném pořadí vedl před svým týmovým kolegou o sedmnáct bodů. Rodáku z města Gap tedy stačilo se umístit po šestnácti rychlostních zkouškách do 3. místa, bez ohledu na Evansův výsledek. 

Velice podobná situace se odehrála i minulou sezónu, která taktéž končila v Monze. Narozdíl od sezóny letošní však celkově vedl Evans před Ogierem o čtrnáct bodů. 11. rychlostní zkouška se ale pro rodáka z Dolgellau ve Walesu stala osudnou, když jeho toyota chytla v pravotočivé zatáčce smyk a skončila v srázu mezi stromy. Evans tedy v rally nebodoval, zatímco Ogier v Monze zvítězil. Získal tedy 25 bodů a tím pádem se stal posedmé mistrem světa a vrátil se na trůn po nepovedené sezóně 2019, kterou ovládl Ott Tänak a stal se tak po patnácti letech prvním mistrem světa s jiným křestním jménem než Sébastien.

V pátek se konalo celkem sedm rychlostních zkoušek. Prvních pět připadlo rivalům v boji o titul Ogierovi a Evansovi, Francouz vyhrál tři, Britovi připadly dvě. Na konci dne vedl Evans před Ogierem. Jejich rozdíl po 105 odjetých kilometrech činil pouhou sekundu a čtyři desetiny. 

Sobota přinesla dalších šest "erzet" s celkovou délkou 108 kilometrů. Jezdci Toyoty si po téměř každé rychlostní zkoušce vyměnili průběžné první místo v rally. Poslední erzetu dne vyhrál Španěl Dani Sordo na hyundai, Ogier se usadil ve vedení o půl sekundu před Evansem. Brit musel tedy před posledním dnem sezóny doufat v zaváhání svého francouzského kolegy. 

Evansovo přání se málem v neděli ráno splnilo. Ogier totiž při manévru mezi betonovými bariérami zavadil pravým rámem kola o jednu z bariér. Zázrakem z toho však Ogierova toyota vyvázla bez většího poškození. Diváci byly svědky alespoň dechberoucího momentu, kdy během kontaktu rámu kola s hranou betonové bariéty vytryskly mohutné jiskry. Všechny tři nedělní erzety vyhrál Belgičan Thierry Neuville, Ogier si pohlídal celkové první místo a s náskokem sedmi sekund a tří desetin před kolegou Evansem se stal poosmé mistrem světa v rally. 

"Právě teď se cítím tak nějak prázdný, protože to byla vyčerpávající sezóna," řekl jásající Ogier po průjezdu poslední rychlostní zkouškou. „Dáváme do toho tolik. Opravdu musím jít za každým členem týmu a poděkovat jim, protože bez nich nejsme nic. I oni jsou dnes mistry světa."

Osmý titul pro Ogiera bude s největší pravědpodobností tím posledním. Francouz se totiž už v minulém roce rozhodl ukončit bohatou kariéru jezdce rally. Sezóna 2020 byla však poznamenána koronavirovou pandemií a čítala všehovšudy jen sedm podniků. Ogier se tedy rozhodl zůstat v šampionátu ještě jeden rok. V následující sezóně se bude střídat v toyotě s Finem Lappim a bude se účastnit pouze vybraných závodů. Pro jeho spolujezdce Juliena Ingrassiho byla ale letošní sezóna, narozdíl od Ogiera, tou doopravdy poslední. Od příštího roku se parťákem Ogiera stane Francouz Benjamin Veillas.

 

Výsledky 12. podniku Mistrovství světa v rally 2021 v Monze:

  1. Sébastien Ogier (Fra., Toyota) 2:39:08.6
  2. Elfyn Evans (Brit., Toyota) +7.3 
  3. Dani Sordo (Šp., Hyundai) +21.3
  4. Thierry Neuville (Bel., Hyundai) +32.0
  5. Oliver Solberg (Švé., Hyundai) +1:32.0
  6. Teemu Suninen (Fin., Hyundai) +2:22.6
  7. Takamoto Katsuta (Jap., Toyota) +2:34.5 
  8. Gus Greensmith (Brit., Ford) +2:50.2
  9. Kalle Rovanperä (Fin., Toyota) +4:49.6
  10. Andrea Crugnola (It., Hyundai (WRC3)) +9:06.9

Pořadí Mistrovství světa v rally 2021:

  1. Sébastien Ogier (Fra., Toyota) - 230 bodů
  2. Elfyn Evans (Brit., Toyota) - 207
  3. Thierry Neuville (Bel., Hyundai) - 176
  4. Kalle Rovanperä (Fin., Toyota) - 142
  5. Ott Tänak (Fin., Hyundai) - 128
  6. Dani Sordo (Šp., Hyundai) - 81
  7. Takamoto Katsuda (Jap., Toyota) - 78
  8. Craig Breen (Ir., Hyundai) - 76 
  9. Gus Greensmith (Brit., Ford) - 64
  10. Adrien Fourmaux (Fra., Ford) - 42

 

 

 

Zobrazeno 434 krát
Naposledy upraveno: st., 8. prosinec 2021 20:48
Lukáš Jungmann

Zajímám se o motorsport.

...bo v ničem jiném nejsem dobrý. :-D

Pro psaní komentářů se přihlaste