út., 20. prosinec 2022 15:37

Kongres navrhl obžalovat Donalda Trumpa kvůli útoku na Kapitol

Donald Trump Donald Trump Zdroj: Jon Tyson, Unsplash
USA - V lednu 2021 stoupenci exprezidenta Donalda Trumpa násilně vtrhli do Kapitolu po tom, kdy Trump zpochybnil výsledky prohraných voleb. Po měsících prošetřování došel výbor Kongresu USA k doporučení obžaloby Donalda Trumpa. Čelí obvinění ze čtyř zločinů.

Po několika měsících uzavřel výbor Kongresu Spojených států amerických vyšetřování exprezidenta Donalda Trumpa. Ten teď čelí hned čtyřem obviněním. Napomáhání vzpouře, maření úředního řízení, spiknutí proti vládě Spojených států amerických a spiknutí s cílem učinit nepravdivé prohlášení. Všechna obvinění se odvíjejí od útoku na Kapitol 6. ledna 2021, kdy po neúspěšných volbách Trumpovi podporovatelé vtrhli do budovy a v zápalu pokusu o vzpouru se utkali s policisty. Při útoku zemřelo devět lidí a několik jich, včetně policistů, utrpělo těžká zranění s doživotními následky. Trump tehdy své příznivce vyzval, aby bojovali a na doporučení k zastavení nepokojů nereagoval.

Výbor Kongresu uvedl dva hlavní body, na kterých stojí obvinění Donalda Trumpa. Prvním z nich je prohlášení o ukradených volbách. I přes odmítnutí tvrzení od vlastních poradců a soudců v různých státech si za výrokem, že volby mu byly ukradeny stál. Podle političky Zoe Logrfen měl Trump ohlášení o ukradených volbách připravené dlouho dopředu pro případ prohry. Druhým styčným bodem pro obžalobu je nátlaková kampaň, kterou Donald Trump uplatňoval.

I přes skandály, které exprezidenta Spojených států amerických provázejí se nebál v listopadu oznámit kandidaturu na hlavu státu v roce 2024.

Zobrazeno 365 krát
Naposledy upraveno: čt., 22. prosinec 2022 20:10
Pro psaní komentářů se přihlaste