pá., 1. červenec 2022 14:21

Letošní ročník strážnického festivalu představí Hanou úrodnou a neznámou, Janáčkovo rodné Lašsko i zvyky Lužických Srbů

MFF Strážnice 2022 MFF Strážnice 2022 Zdroj: Festival Strážnice
Strážnice - Ve Strážnici začíná 77. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice 2022, který po dvou letech proběhne opět naživo a nabídne návštěvníkům plnohodnotný program. Těšit se mohou na 40 festivalových pořadů, 3200 účinkujících z České republiky a 350 účinkujících ze zahraničí. Kromě domácích souborů vystoupí folklorní soubory z Rumunska, Srbska, Slovenska, Ukrajiny a Gruzie.

Ve dnech 23. až 26. června 2022 proběhne ve Strážnici již 77. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice 2022 a 40. ročník Folklorního festivalu Dětská strážnice 2022. Po loňském ročníku, který se konal převážně online, se letos mohou návštěvníci opět těšit na jeho živou podobu a tradiční bohatý program.

Již ve čtvrtek se uskuteční první festivalová vystoupení a program pro školy s názvem Z krajin za obzorem, v podvečer pak zábavný program Padá, padá rosenka, který je prvním z pořadů Folklorního festivalu Dětská Strážnice. Festival bude oficiálně zahájen v pátek ve 20:00 hodin v amfiteátru Bludník, na kterém pořadatelé přivítají domácí i zahraniční hosty a ocení osobnost, která převezme Cenu Ministerstva kultury za rozvoj tradiční lidové kultury a folkloru za rok 2021. Mnoho návštěvníků vyhledává na strážnickém festivalu večerní komponované pořady, které jsou zasazeny do prostředí velkých amfiteátrů v zámeckém parku. V pátek večer se mohou v amfiteátru Blaník těšit na program Po nezarostlém chodníčku anebo Leoš Janáček jako sběratel lidových písní a tanců, během kterého bude představeno především Janáčkovo rodné Lašsko s důrazem na místní rázovité lidové tance. Poté bude v páteční večer následovat pořad Z krajin za obzorem, ve kterém se představí soubory z Rumunska, Srbska, Slovenska, Ukrajiny a Gruzie.

V sobotu během dne proběhne soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, která je jedním ze zlatých hřebů celého festivalu a každoročně láká davy návštěvníků. Po mnoha letech se v sobotu večer na festivalové pódium vrátí Lužičtí Srbové v pořadu Za čěskimi horami. „Nejmenší západoslovanský národ si udržel svůj jazyk a kulturu po staletí, i když slovanské obyvatelstvo v Lužici nikdy nemělo svoji šlechtu, nezískalo většinu v žádném velkém městě ani nevytvořilo vlastní stát. Tím důležitější byly a jsou pro život Lužických Srbů tradice," uvedli autoři programu Vojtěch Kouba a Jana Šiktancová.

Sobotní večer bude patřit regionálnímu pořadu folklorních souborů, který návštěvníky letos zavede na Hanou v pořadu Haná úrodná a neznámá aneb pět století v nejbohatším kraji. „Projdeme vesnické zábavy, ale také zámky, hluboké lesy, široká pole, kostely i dvorská divadla. Budeme společně hledat proměny lidového oděvu, hudebního a tanečního folkloru, ale i pověstí, zvyků a obyčejů, které provázely každodenní život obyvatel Hané,“ uvedli k pořadu jeho autoři Milan Heřman, Robert Šolc, Zuzana Blahunková a Jan Žůrek. V neděli ožije amfiteátr Zahrada hudebním pořadem Když Bonapart vojny začal, odpoledne pak proběhnou tři premiérové pořady s názvem Covidoví jubilanti, které oslaví neuskutečněná výročí několika folklorních souborů. Celý festival zakončí slavnostní galaprogram s názvem To nejlepší na konec, který přinese řadu atraktivních vystoupení.

V době festivalu kromě festivalových pódií v zámeckém parku ožije i přilehlý skanzen, který nabízí pestrou nabídku pořadů. V sobotu dopoledne proběhne Přehlídka tradičních řemesel a odpoledne bude patřit rozsáhlému pořadu Naše dědina, který návštěvníky pozve na Hanácké Slovácko. „V bloku nazvaném Ostatky se můžete zapojit do oslavy konce masopustu s průvodem masek. V bloku Velikonoce se představí dětské jarní hry, velikonoční obchůzka se ‚šlahačkou ‘ a zábava. Třetí a časově nejdelší blok nese název Hody a pozve Vás pod hodovou máj do Němčiček,“ přiblížily připravený program jeho autorky Jarmila Teturová a Zuzana Martinková.

Letošní program strážnického festivalu sestává z 40 festivalových pořadů, ve kterých vystoupí 3200 účinkujících z České republiky a 350 účinkujících ze zahraničí. Festivalu se zúčastní celkem 135 souborů z České republiky, 44 soutěžících ve verbuňku a 21 lidových řemeslníků. V zábavních střediscích v areálu zahraje 13 cimbálových a 5 dechových souborů.

Mezinárodní folklorní festival ve Strážnici na Hodonínsku patří mezi nejstarší a nejznámější folklorní festivaly v Evropě. Jeho pořadatelem je Národní ústav lidové kultury, který je zřízen Ministerstvem kultury ČR, má celostátní působnost a zaměřuje se na péči o soudobé folklorní aktivity. Od roku 2009 je součástí MFF Strážnice také folklorní festival Dětská Strážnice, kterému v letošním ročníku bylo věnováno 7 z celkem 40 festivalových pořadů.

Zobrazeno 996 krát
Naposledy upraveno: ne., 3. červenec 2022 19:06

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste