po., 12. duben 2021 11:14

Lídři ODS, TOP 09 a KDU-ČSL podepsali koaliční smlouvu SPOLU

Ač chce koalice SPOLU volby vyhrát, aktuální předvolební průzkumy ji vidí až na třetím místě za koalicí Pirátů a Starostů a nezávislých a současného vládního hnutí ANO 2011 Ač chce koalice SPOLU volby vyhrát, aktuální předvolební průzkumy ji vidí až na třetím místě za koalicí Pirátů a Starostů a nezávislých a současného vládního hnutí ANO 2011 Zdroj: Twitter Spolu koalice
Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka podepsali v neděli koaliční smlouvu koalice SPOLU. Zpečetili tak společný vstup do voleb. Cílem koalice je podle Fialy vyhrát volby. Volební program by měla koalice schválit do 18. dubna.

„To, co se s naší republikou stane v příštích letech, předurčí to, jak budou žít naše děti a naši vnuci v dalších desetiletích,“ uvedl na úvod svého vystoupení předseda ODS a lídr koalice SPOLU Petr Fiala. Za největší tři hrozby pro budoucnost označil ekonomickou krizi, krizi českého vzdělávání a ztrátu naší příslušnosti k západu. „Ještě nikdy nebylo uvnitř našich hranic tolik pomocníků, kteří roky pracují na tom, aby se naše země znovu stala východní kolonií,“ řekl Fiala.

„Před rokem a půl si málokdo uměl představit, že se několik stran dohodne a představí společný plán, jak zemi postavit na nohy,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Malý stát, který nepřekáží, stát, který vám pomůže, když se dostanete do problémů ale také stát, který vás nesedře z kůže vysokými daněmi. Takový stát nyní nemáme. Takový stát nám naše koalice garantuje,“ uvedla některé programové priority koalice Pekarová Adamová. „Chci v čele vlády někoho, kdo se neřídí jenom průzkumy veřejného mínění. Chci někoho, kdo má nadhled, mezinárodní respekt, kdo umí naslouchat, přemýšlet a poté rozhodovat a mluvit,“ řekl během svého vystoupení předseda lidovců Jurečka.

Do říjnových sněmovních voleb půjde koalice s heslem Dáme Česko dohromady. Strany slibují zjednodušení daňového systému, důchodovou reformu či navýšení výdajů na obranu na 2 % HDP. Zabránit chtějí vystoupení ČR z EU, propadu kvality vzdělávání nebo zabránit ruským a čínským firmám podílet se na stavbě nových jaderných bloků v České republice. Poslední průzkum agentury KANTAR pro Českou televizi přisoudil koalici SPOLU třetí místo se ziskem 19 % hlasů.

Zobrazeno 791 krát
Naposledy upraveno: po., 12. duben 2021 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste