po., 8. listopad 2021 16:56

Lídři podepsali koaliční smlouvu

Podpis koaliční smlouvy Podpis koaliční smlouvy Zdroj: ČTK
Předsedové stran SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Pirátů a hnutí STAN podepsali v pondělí 8.11. 2021 v Praze společnou koaliční smlouvu na volební období 2021-2025.


Česká republika - „Od voleb uplynuly 4 týdny a my jsme se dnes sešli, abychom potvrdili společnou koaliční smlouvu,“ řekl na počátku ceremoniálu předseda strany ODS Petr Fiala. Na koaliční smlouvě se shodlo uskupení SPOLU a hnutí Starostů. Čeká se na schválení dokumentu Piráty, kteří tak učiní na celostátním pirátském fóru. Výsledek by měl být znám 15. listopadu 2021.

„Právě jsme podepsali koaliční smlouvu, myslím si, že je to dobrá zpráva pro Českou Republiku, která má budoucnost v demokratické vládě,“ prohlásil předseda Pirátů Ivan Bartoš. I když pro Piráty byl výsledek spíše zklamáním, po koaličním vyjednávání si pravděpodobně Piráti rozdělí hned tři ministerstva. Na pozici Ministra pro místní rozvoj a digitalizaci by měl být dosazen právě samotný předseda strany Bartoš.

„Jsme připraveni, abychom Českou Republiku z této obtížné situace vyvedli ven,“ předznamenal budoucí vývoj událostí Fiala. Nově zvoleni poslanci se sejdou také 8.11. 2021 na ustavující schůzi sněmovny, složí slib a poté budou volit předsedu dolní komory, místopředsedy a šéfy výborů.

„Čeká nás opravdová a tvrdá práce a musíme to společně zvládnout," uvedl předseda hnutí Starostů Vít Rakušan. Novou vládu čeká nelehké období. Budou muset řešit řadu problémů a to zejména rostoucí ceny energií, zdravotnickou krizi či veřejný rozpočet. V oblasti školství se chystají prosadit reformu spojenou s digitalizací a se zkvalitněním výuky. Platy učitelů by se měli zvednout a zůstat na úroveň 130 % průměrné mzdy. Velkým tématem je také životní prostředí. Nová vláda se chce soustředit na hospodaření s vodou, recyklaci či rozvoj infrastruktury. Mezi body jejich programu patří také důchodová reforma, korespondenční volba či snížení schodku státního rozpočtu.

Důležitým krokem je demise současné vlády Andreje Babiše a jmenování vlády nové. Fiala již hovořil skrz videokonferenci s prezidentem Milošem Zemanem o povolebním vyjednávání a budoucím sestavení vlády, kterým by měl pověřit Petra Fialu. Pan prezident, také podotkl, že by se rád setkal s budoucími kandidáty. „Jsem připraven na to, že je potřeba se bavit s panem prezidentem o tom, kdo bude zastávat jednotlivé pozice ve vládě a že pan prezident má právo setkat se s těmi lidmi a diskutovat o jejich představách,“ řekl Fiala.

 

Zobrazeno 546 krát
Naposledy upraveno: st., 10. listopad 2021 16:58
Pro psaní komentářů se přihlaste