po., 1. duben 2019 00:39

Marquez nechal zbytek jezdců daleko za sebou. Abraham závod nedokončil

Vítěz druhého závodu Marc Marquez Vítěz druhého závodu Marc Marquez Zdroj: www.twitter.com/HRC_MotoGP
Argentina - Marc Marquez na trati v Termas de Rio Hondo nezaváhal a hned po úvodu se začal vzdalovat zbytku startovního pole. Do konce pětadvacet kol dlouhého závodu se nemusel o svou pozici obávat a v klidu si zajel pro vítězství. Největší podívaná vyvrcholila v posledním kole, které nabídlo pády i předjetí na poslední chvíli v podání doktora Rossiho. Jeho lovu na druhé místo podlehl vítěz předešlého závodu Andrea Dovizioso.

Start závodu se nejlépe povedl pětinásobnému mistrovi světa Marcu Marquézovi. Ten vyrazil do úvodních zatáček jako první a pomalu začal budovat náskok před Maverickem Viňalesem na druhém a Doviziosem na třetím místě. Útokům na vedoucí pozici se ale vyhnul svou rychlou jízdou už v prvním kole, když se ztratil z dohledu kamer. Zbytek jezdců tak soutěžil alespoň o dvacet bodů udělovaných druhému v pořadí. Po najetí do následujícího kola už byl stav na těchto pozicích jiný. Druhého Andreu Doviziosa na malou chvíli překonal Valentino Rossi a pohrozil tím svému krajanovi. Byl to ale on, kdo musel dočasně propůjčit i vybojované třetí místo Jacku Millerovi, který ho po startu obsadil. Další doktorův útok nastal dvacet okruhů do konce, ale opět neměl dlouhého trvání. V jedné ze zatáček šel příliš pozdě na brzdy a kratší výhodnější stopou se mu vnitřkem mihnul Dovizioso. 

O dobrou podívanou před zraky fanoušků zaplňujicí tribuny argentinského města se zasloužil také Álex Rins. Ze šestnácté kvalifikované příčky se nenápadně prodíral dopředu. Patnáct kol před zamáváním šachovnicovou vlajkou zaútočil na Takaaki Nagakamiho a posunul se místo něj na osmou pozici. Závod nakonec dokončil čtvrtý a bezpochyby se svou jízdou stal hlavním překvapením Velké ceny. Cala Crutchlowa na druhé straně potkalo neštěstí v podobě penalizace projetí boxovou uličkou. Zasloužil si ho poměrně přísným zhodnocením za předčasný start. Ačkoliv kroužil pět pozic za vedoucím Marquezem, po odbytí trestu se vrátil na trať daleko vzadu. Nedařilo se ani českému zástupci Karlu Abrahamovi, který neuřídil svou motorku a šel k zemi, podobně jako jeho týmový kolega Tito Rabat. 

Devět kilometrů do konce se pole jezdců dostatečně roztahalo. Náskok Marqurze přesáhl hranici dvanácti sekund a Dovizioso s Rossim poodjeli svým soupeřům. Bitva mezi nimi vyvrcholila až v posledním kole, kdy doktor zahájil předjížděcí manévr a Doviziosa nechal naposledy za sebou. Tragédií v posledním okruhu zakončili Velkou cenu pádem ze sedmé a osmé příčky Viňalez s Morbidellim. 

Závodníci opět usednou do sedaček za dva týdny. Velká cena Spojených států se pojede 14. dubna.

Zobrazeno 1030 krát
Naposledy upraveno: po., 1. duben 2019 16:04
Pro psaní komentářů se přihlaste