čt., 23. listopad 2023 13:20

Menší výdaje na školství by mohly znamenat úpadek kvality vzdělání, odbory se rozhodly stávkovat

Výstražná stávka Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Výstražná stávka Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Zdroj: Českomoravksý odborový svaz pracovníků školství
Česká republika - Školské odbory se bojí, že by menší výdaje státu na regionální školství mohly značně uškodit kvalitě vzdělávání. Zaměstnanci se proto rozhodli stávkovat. Do stávky se zapojí i další odborové svazy.

Českomoravksý odborový svaz pracovníků školství (ČMOS PŠ) se rozhodl reagovat na vládní kroky spojené se školstvím, a to formou výstražné stávky, která se bude konat v pondělí 27.11.2023. Odborům jde hlavně o kvalitu vzdělávání, která se může podle jejich úsudku konáním vlády značně snížit. „Výdaje na vzdělání nejsou dluhem, ale investicí do budoucnosti,“ tvrdí vedení ČMOS PŠ ve své tiskové zprávě.

Odbory však necílí pouze na platy pedagogů, ale také na platy nepedagogických zaměstnanců, kterými jsou například školníci, kuchaři a kuchařky nebo sekretářky. Vadí jim ale také celkově snížení výdajů na školství jako takové. Dále se obávají nekoncepčních zásahů do jinak fungující vzdělávací soustavy. Jako hlavní cíl stávky tedy vidí zabránění těmto krokům. Podle odhadu samotných odborů se ke stávce připojí asi sedmdesát procent všech základních, středních i mateřských škol.

Dle ČMOS PŠ by mohlo následkem změn dojít například ke snížení hodin věnovaným výuce nebo k navýšení počtů žáků v jednotlivých třídách, což by zajisté negativně ovlivnilo efektivitu vzdělávání. „Nedostatek finančních prostředků ve školách by způsobil výrazný pokles počtu hodin věnovaných výuce, omezení možnosti školy dělit třídy na skupiny, ve kterých je vzdělávání efektivnější, zvyšování počtu žáků ve třídách, omezování volitelných předmětů, ohrožení existence malotřídek,“ doplňuje ČMOS PŠ.

Je také důležité doplnit, že stávka se netýká pouze zaměstnanců školského sektoru. Do stávkování se zapojí i dalších devět svazů Českomoravské konfederace odborových svazů. Kromě školských odborů budou stávkovat odbory úřednické, dřevařské, svaz KOVO, dopravní, zdravotnické, kultury, knihoven, potravinářů a vysokoškolský svaz. Dále stávku uskuteční i mladoboleslavská automobilka Škoda.

Zobrazeno 417 krát
Naposledy upraveno: pá., 24. listopad 2023 15:18
Pro psaní komentářů se přihlaste