po., 17. duben 2017 19:32

Mezinárodní den tance aneb roztančeme Česko

Mezinárodní den tance Mezinárodní den tance Zdroj: Facebook Mezinárodního dne tance
Česká republika – Jako každý rok vychází na 29. dubna Mezinárodní den tance. Letos ozvláštněný i tím, že v tento den uplyne 290 let od narození tanečního reformátora Jeana-Georgese Noverra. Do oslav se zapojí divadla, taneční soubory, školy, tančírny a další organizace. Soubory připravují vlastní programy a tančit se bude v ulicích i na náměstích po celé republice.
Flashmob k Mezinárodnímu dni tance Vize tance

Oslavy tance probíhají od roku 1982, kdy Mezinárodní divadelní ústav vyhlásil 29. duben dnem tance. Každý rok organizátoři vyberou známou osobnost, která sepíše Poselství k oslavám tance. Letošní patronkou se stala Trisha Brown, která byla americkou choreografkou a tanečnicí. „Tanec komunikuje a rozšiřuje univerzální jazyk, plodí radost, krásu a pokrok v lidském vědění. Tanec je kreativita… stále nová… kreativita myšlení, příprav, provedení a prezentace. Naše těla jsou nástroji výrazu, nikoliv médiem reprezentace. Tento pohled osvobozuje naši tvořivost, což je ta nejpodstatnější lekce a dar umělecké činnosti.“ Poselství je určené všem tanečníkům a milovníkům tance po celém světě. Složené je ze spisů a dokumentů Brownové a sestavila ho její blízká spolupracovnice Susan Rosenbergová. Publikováno bylo také jako pocta Trishe, která 18. března zemřela.

Součástí můžete být i vy

Záměrem dne je oslava tance a spojení tanečníků v míru a přátelství společným jazykem – tancem. Součástí může být jakýkoliv soubor. Stačí se zaregistrovat na oficiálních stránkách a program bude zveřejněn v taneční mapě. Pokud se někdo registrovat nechce, nevadí. Slavit můžete kdekoliv. Stačí jen hudba a kousek prostoru.

Společným programem je taneční flashmob. Český choreograf Jan Kodet společně se sólistou baletu Národního divadla Mathiasem Deneuxem připravili choreografii na písničku Just Dance české elektro-swingové kapely Mydy rabycad. „Toto spojení je zárukou skvělého výsledku. Choreografii se může každý dopředu naučit podle instruktážního videa. Přestože tvůrci choreografie jsou české baletní špičky, nikdo se nemusí obávat, pokud neovládá baletní figury, choreografie je připravena tak, aby ji zvládl zatančit kdokoliv,“ vysvětlují organizátoři dne tance. V instruktážním videu vystupují například Anna Polívková, Michal Kurtiš, tanečnice Linda Fernandez Saez, sólista pražského baletu Patrik Čermák a další. Flashmob odstartuje 29. dubna v 16:00 na mnoha místěch republiky. Například v Praze na Náměstí Václava Havla, kde bude tuto událost natáčet a zárověň živě vysílat Česká televize.

 

 

Zobrazeno 2215 krát
Naposledy upraveno: st., 19. duben 2017 08:08
Pro psaní komentářů se přihlaste