po., 26. říjen 2015 19:22

Ministerstvo zemědělství uvolní 15 milionů na škody způsobené kormorány

Přemnožený kormorán velký decimuje rybí populace na většině území České republiky. Rybářské svazy nyní mohou dostat až 500 korun za hektar vodní plochy v případě škod napáchaných právě tímto vodním ptákem. Poslanecká sněmovna schválila plán ministra zemědělství Mariana Jurečky na částečnou kompenzaci. Snaží se tak zachránit devastované rybí populace v českých vodách.

Dříve hradilo škody Ministerstvo životního prostředí. Nyní se ale kormorán velký přesouvá pryč ze seznamu chráněných živočichů, a tak zodpovědnost přebírá Ministerstvo zemědělství. Jurečka v návaznosti na jednání se zástupci rybářských svazů vypracoval program na náhradu škod. Revíry dostanou finanční pomoc z národních zdrojů.

"Podpora, kterou jsme připravili, pomůže doplnit v rybnících a řekách oslabenou rybí osádku, zároveň tím podpoříme různorodost rybích společenstev," řekl ministr. Přestože odstřel stále náleží převážně příslušným orgánům ochrany přírody, nové speifikace v zákoně umožňují udělit výjimky. I přes tato opatření zůstává populace kormoránů v ČR veliká.

Kormán velký se sdružuje v hejnech, která jsou schopna spotřebovat až 50 kilogramů masa denně. Některé ryby kormorán jen poraní, ty ale i přesto zahynou. Jejich trus také přispívá ke zněčištění vody a poškozování vegetace podél vodních toků. Ekologové varují před zužováním genofondu rybích populací a vybíjením ohrožených druhů ryb.

Zobrazeno 2407 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:18
Pro psaní komentářů se přihlaste