út., 26. březen 2024 17:30

Most v Baltimoru zkolaboval po srážce s kontejnerovou lodí. V době havárie se pohybovalo po mostě několik vozidel.

Most Francis Scott Key Most Francis Scott Key Zdroj: autor: Bruce Emmerling, z webu: Pixabay, https://pixabay.com/cs/photos/%C4%8Dernob%C3%ADl%C3%BD-p%C5%99%C3%ADroda-panoramatick%C3%BD-3279668/
Baltimore - Do dvou a půl kilometrového mostu v americkém Baltimoru narazila okolo půl druhé místního času velká kontejnerová loď. Kvůli nárazu plavidla do klíčové podpěry se velká část mostu zřítila do řeky Patapsco, přes kterou most vedl. Zatím není jasné, proč ke srážce došlo, nejpravděpodobnější teorií zůstává, že loď ztratila pohon a stala se tak neovladatelnou. V době havárie projíždělo přes most několik vozidel, dle hasičů spadlo do vody nejméně sedm lidí.

Kontejnerová loď Dali, plující pod singapurskou vlajkou vyrazila z Baltimoru během jedné hodiny ráno místního času a mířila do Kolomba na Srí Lance. Plavidlo provozuje společnost Synergy Marine Group. Loď plula na objednávku společnosti Maersk. Policie dostala zhruba půl hodiny poté oznámení, že loď narazila do čtyřproudového silničního mostu Francis Scott Key přes řeku Patapsco. Most následně zkolaboval do řeky.

Záhadou prozatím zůstává, jak mohlo k takové srážce vůbec dojít. V USA totiž takto velká komerční plavidla, jakým je právě kontejnerová loď Dali, doprovázejí místní lodivodi, kteří mají perfektní znalost cesty a trasu lodi prakticky řídí oni. Příčina nárazu dosud nebyla stanovena, nejpravděpodobnější tedy zůstává, že loď ztratila pohon, což se může stát například při výpadku proudu nebo poruše motoru. Posádka plavidla prý těsně po vyplutí kontaktovala marylandské úřady a varovala před ztrátou kontroly a možnou srážkou.


Doposud není potvrzeno, že by si havárie vyžádala oběti. Při havárii se na mostě pohybovalo několik vozidel, která se zřítila do vody. To potvrdily i sonary, které ukázaly na dně řeky několik aut. Velitel baltimorských hasičů James Wallace informoval, že probíhá pátrání po sedmi lidech s tím, že počet hledaných se může změnit. Hasiči zatím zachránili dvě osoby. Jedna má vážná zranění. Posádka lodi i oba lodivodi vyvázli bez zranění. Pátrací operace pokračují. Kvůli hloubce řeky, která může dosahovat hloubky až 15 metrů je potřeba prohledat rozsáhlou oblast v okolí mostu. Podle baltimorských úřadů neexistují žádné důkazy, že by se mělo jednat o terorismus.

Stejná loď, která se stala osudnou mostu Francis Scott Key už v červenci roku 2016 narazila do přístaviště v Antverpách. I tehdy napáchala značné škody.

Zobrazeno 106 krát
Naposledy upraveno: čt., 28. březen 2024 17:28
Pro psaní komentářů se přihlaste