ne., 21. listopad 2021 20:19

Muslimský kněží zastřelen v Kampale. Útoky ADF přitvrzují

Panorama Kampaly Panorama Kampaly Zdroj: Andrew Regan (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Uganda-Development.JPG)
Kampala – Bezpečnostní složky v centru ugandské metropole zneškodnily muslimského kněžího, který byl obviněn ze spolupráce s ADF (Allied Democtratic Forces). Během zásahu zemřeli kromě kněžího další čtyři osoby. Policie hledá ještě jednoho z kněžích.

,,Sheikh Muhammed Abas Kirevu byl rekrutován pro skupiny Spojeneckých demokratických sil (ADF), jejichž rebelové skládají přísahu Islámskému státu,‘‘ říká Fred Enanga, mluvčí ugandské policie. Jednalo se o odvetný krok za dvě obrovské exploze, které v úterý brzy ráno otřásly Kampalou. Úterní exploze byli největší akcí ADF od doby navázání kontaktů s ISIS. Během explozí zemřeli tři civilisté a tři sebevražední atentátníci. K útoku se přes Telegram přihlásil ISIS.

,,Dva útoky se odehráli v rozmezí tří minut. Třetí útok byl překažen policií. Nejméně 33 lidí bylo ošetřeno v ústřední Kampalské nemocnici, pět z nich bylo v kritickém stavu. První útok byl poblíž policejní stanice, ten druhý u budovy parlamentu. Útok u policejní stanice zasáhl především bytové domy a budovu pojišťovny. Následný požár pohltil auta zaparkovaná před budovami. Kromě poslanců evakuujících se z budovy parlamentu, byly k vidění i části těl ležící na ulici,‘‘ pokračuje Fred Enanga.

Podobné útoky nejsou v Ugandě vzácnosti. Útok, při kterém bylo zraněno sedm osob, a jedna dokonce zemřela, se odehrál 23. října. O dva dny později se na předměstí Kampaly, v dálkovém autobuse odpálil sebevražedný útočník patřící k ISIS, přičemž zabil sám sebe a tři občany zranil. ,,Útočník byl na listu hledaných osob,‘‘ uzavírá Fred Enanga. Během jednoho z útoku v červnu tohoto roku byla zabita dcera ministra dopravy, generála Edwarda Katumby Wamala, Brenda Nantongo. Během útoku zemřel i Wamalův řidič. Spojené demokratické síly jsou rebelující skupina vůči vládě prezidenta Yoweriho Museveniho. Ugandský prezident je spojencem USA a první africký lídr, který nasadil mírová vojska v Somálsku k ochraně federální vlády proti extremistům z al-Shabaab.

Zobrazeno 475 krát
Naposledy upraveno: ne., 21. listopad 2021 20:28
Pro psaní komentářů se přihlaste