čt., 11. říjen 2018 17:19

„Muži a ženy mohou závodit za stejných podmínek,“ věří zakladatelka ženské W Series

Obrázek z oficiálního traileru na W Series Obrázek z oficiálního traileru na W Series Zdroj: https://twitter.com/WSeriesRacing
Do světa Formule 1 se ženské pohlaví snaží dostat už řadu let. Poslední závodnicí, která měla možnost poměřit s muži své síly, byla Lella Lombardi roku 1976. Pomoci zviditelnit se by jim teď měla zcela nová soutěž. W Series, jejíž premiérový závod je naplánovaný na květen následujícího roku.

Stejné vozy pro všechny, půlhodinové závody, odměna jeden a půl milionu dolarů a především možnost propracovat se do seriálu Formule 1. Přesně to nabízí nejlepším dvaceti závodnicím na světě výkonná ředitelka Catherine Bond Muirová. Společně s bývalým skotským pilotem Formule 1, Davidem Coulthardem a inženýrem stáje Red Bull Adrianem Neweyem představili ve středu 10. října svůj projekt, který má poskytnout ženám lepší budoucnost v oblasti motorsportu. 

„Existuje jen velmi málo žen, které v současnosti soutěží v sériích single-seater. W Series toto číslo příští rok výrazně zvýší, čímž se uvolní potenciál mnoha dalších závodnic. Pilotky W series budou celosvětovými hvězdami a inspirativními vzory pro ostatní ženy... Každá organizace, společnost a sponzor bude moci veřejně oslavovat tyto průkopnické úspěchy,“ vVyjádřila se Muirová na oficiálních stránkách šampionátu. Přiznala také, že celý projekt začala realizovat už před třemi lety na mateřské dovolené. 

Kdo usedne do kokpitu rychlých vozů totožných s těmi z Formule 3, zatím není známo. Osmnáct až dvacet uchazeček vybere odborná porota ve složení David Coulthard, Adrian Newey, Dave Ryan, a Matt Bishop. Hodnotit se bude jízda na trati, simulátoru a fyzická kondice. Právě kondici mnozí podceňují a uvádějí ji jako hlavní důvod, proč by ženy neměly soutěžit v nejvyšší soutěži s muži. O to se pokoušela Susie Wolffová, nebo například Carmen Jorda, bývalá testovací jezdkyně pro Lotus a později Renault. „Není na mě, abych posuzovala co je a co není pro ženy v motorsportu dobré, ale z vlastní zkušenosti mohu potvrdit,  že Formule 1 a Formule 2 představují příliš velkou překážku v podobě fyzické záležitosti, utvrdila letos v březnu odpůrkyně ženského šampionátu. Podle jejího názoru je mnohem pravděpodobnější, že ženské pohlaví uspěje v méně náročné elektrické Formuli E, kterou si sama tento rok vyzkoušela.

Zobrazeno 1295 krát
Naposledy upraveno: st., 17. říjen 2018 23:17
Pro psaní komentářů se přihlaste