ne., 18. říjen 2015 11:14

Napínavou Velkou cenu Austrálie vyhrál Marc Márquez

Phillip Island – Závod Velké ceny Austrálie Moto GP se spoustou těsných soubojů a dramatickým koncem vyhrál i přes problémy s přilnavostí zadní pneumatiky Marc Márquez. Španělský závodník si tak pojistil třetí místo v celkovém pořadí seriálu Moto GP. O titul mistra světa i nadále bojují Jorge Lorenzo a Valentino Rossi.

Závod královské kubatury na ostrově Phillip Island byl v letošní sezóně zatím tím nejnapínavějším. V sobotní kvalifikaci si pole position vyjel Marc Márquez, po špatném startu se ale do čela závodu dostal Ital Andrea Iannone. Ten však záhy chyboval a ve třetím kole se vedení ujal španělský závodník Jorge Lorenzo.

Z ostrých soubojů Marca Márqueze, Valentina Rossiho a Andrey Iannoneho o druhé místo nejvíce vytěžil právě Lorenzo, kterému se podařilo ostatním závodníkům uniknout o celou vteřinu. Trojice jeho náskok ale postupně stáhla a na první příčku se vrátil dvaadvacetiletý Márquez. Po několika kolech vedení převzal opět Lorenzo, pozici ale neudržel.

Boj o stupně vítězů trval až do posledního kola.  Márquez v něm nejenže stáhnul Lorenzův náskok a australskou Grand Prix vyhrál, ale zajel také nejrychlejší kolo závodu. „V posledním kole jsem jel na sto procent a ani jsem nečekal, že bych mohl Jorgeho předjet a závod vyhrát. S týmem opravdu tvrdě pracujeme, ale v poslední době jsme měli trochu smůlu, takže jsme z výsledku opravdu nadšení,“ radoval se závodník stáje LRC Honda. Valentino Rossi dojel na čtvrtém místě, a dokázal si tak udržet v závodech mistrovství světa vedoucí pozici. Jeho náskok se však snížil na 11 bodů.

Dařilo se i českým závodníkům

Výborný závod třídy Moto3 odjeli také čeští jezdci Jakub Kornfeil a Karel Hanika. Oba se octli i na vedoucí příčce, o stupně vítězů ale nakonec bojoval jen Kornfeil. Na předních pozicích se držel už od prvních kol, kvůli chybě ale musel vyjet mimo trať a vrátil se až na 24. místě. Po vydařené stíhací jízdě však dokázal dojet vedoucí skupinu, a do posledního kola dokonce najížděl ve vedení. Svou pozici si udržet ale nedokázal a závod dokončil na 5. místě.

Zobrazeno 1887 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:07
Pro psaní komentářů se přihlaste