ne., 28. říjen 2018 13:04

Národní muzeum se znovu otevřelo. Budovu rozzářil videomapping

Videomapping promítaný na Národním muzeu. Videomapping promítaný na Národním muzeu. Zdroj: www.tyden.cz
  Praha - Národní muzeum v Praze se po více než třech letech dočkalo svého slavnostního otevření. Postaral se o to ředitel muzea Michal Lukeš. Události se zúčastnil prezident republiky Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš a mimo jiné i slovenský premiér Peter Pellegrini. Muzeum "pokřtil" videomapping Československé a České republiky, který zcela zaplnil Václavské náměstí.

Národní muzeum se otevřelo více než po třech letech rekonstrukce. ,,Jedná se o nejsložitější a největší stavbu moderní České republiky. Budova prošla kompletní rekonstrukcí včetně technologií, rozvodů i výtahů, protože byla v havarijním stavu. Je to národní kulturní památka a potkávají se zde desítky profesí," řekl ředitel muzea Michal Lukeš pro idnes.cz. V Pantheonu Národního muzea začala hrát česká i slovenská hymna, které zahájily otevření budovy. 

Na fasádě muzea se promítal videomapping zásadních mezníků obou republik, který přilákal nespočet diváků. Proběhly celkem dvě projekce, jedna ve 20 hodin a druhá o hodinu později. Desetiminutové video občanům připomnělo válečné roky, podnikatelský a kulturní rozkvět první republiky, olympijské zlato z Nagana, nebo také let československého kosmonauta. Zapomenout se nemohlo na okupaci sovětských vojsk v roce 1968, normalizaci a samozřejmě na události roku 1989. Na konci promítání se objevila oživlá fotka Tomáše Garrigua Masaryka se slovy: ,,Budu vás ještě chvíli sledovat!"

Muzeum bude do konce roku zdarma a návštěvníci se tak budou moci přijít podívat na Česko-slovenskou / Slovensko-českou výstavu, která znázorňuje okamžiky z 20. století v tehdejší republice. Jsou v ní mimo jiné zaznamenané důležité dokumenty, jako je například Mnichovská dohoda. 

Zobrazeno 1508 krát
Naposledy upraveno: út., 30. říjen 2018 20:11
Pro psaní komentářů se přihlaste