ne., 5. listopad 2017 22:56

Nejrychlejší vůz na světě? Hennessey představilo novinku

Nejrychlejší vůz na světě? Hennessey představilo novinku Zdroj: flickr
Las Vegas - Na SEMA show si nový typ Hennessey Venom F5 odbyl svoji dlouho očekávanou premiéru. Tvůrci ohromili špičkovým designem a neuvěřitelnými parametry. Texaská automobilka by chtěla zopakovat historii a překonat francouzského konkurenta Bugatti Chiron.

Nový Venom F5 měl být představen už v roce 2016, vývoj se však ještě o nějakou dobu prodloužil. Použití F5 v názvu odkazuje na nejničivější stupeň tornáda Fujitovy stupnice, při němž se rychlost větru pohybuje od 420 do 512 km/h. Rychlost byla právě to, o co při výrobě stroje šlo nejvíce. Venom měl pokořit hranici 482 km/h. Kromě toho zvládá zrychlení z 0 na 400 km/h během necelých 20 sekund, a za 10 sekund protne hranici 300 km/h. Tím statisticky překonává vše, co kdy mohlo na silnici. Hennessey chce parametry ověřit na pneumatikách Michelin Pilot Sport 2, v případě neúspěchu bude třeba uvažovat o vývoji jiného obutí. Rychlost byla zatím měřena jen ve větrném tunelu, reálně by měla být zdolána na jaře příštího roku.

Vůz disponuje dvojicí turbodmychadel a vidlicovým osmiválcem o objemu 7,4 litru a s výkonem 1193 kW, což je v přepočtu 1621 koní. Řazení probíhá pomocí pádel pod volantem, prostřednictvím sedmistupňové převodovky. Manuál bude také k dispozici, i když je tento způsob pro odvážnější řidiče, tvůrci totiž varují před potížemi s trakcí. V poměru výkonu vozu je jeho hmotnost 1360 kg poněkud nízká. Bugatti Chiron váží přibližně o půl tuny více. Pneumatiky Michelin by tedy měly díky nižší hmotnosti zvládat zátěž mnohem lépe. Kvalitní aerodynamická karoserie má koeficient odporu vzduchu pouze 0,33; což je méně v porovnání s některými konkurenty (např. u Bugatti Chiron 0,38).

„Nejmenší detaily udělají největší rozdíly. U Venomu jsme si pohráli s velkým množstvím designů zadního difuzéru. Ty měly obrovský dopad na změnu aerodynamické rovnováhy, převod velkého množství tepla do pneumatik a tak dále,“ komentuje vývoj majitel John Hennessey. Firma zatím úplně neodhalila pohled do interiéru vozu. Počítat se ale dá s kůží, karbonovými vlákny nebo centrálně vsazeným iPadem. Do výroby se plánuje pouze 24 exemplářů tohoto modelu, jejichž majitele si bude pan Hennessey vybírat osobně. Cena byla prozatím stanovena na 1 600 000 dolarů (v přepočtu 35,5 milionu korun). Oficiální promo video je k dispozici na youtube kanálu Hennessey Performance.

Zobrazeno 2789 krát
Naposledy upraveno: po., 6. listopad 2017 23:05
Pro psaní komentářů se přihlaste