pá., 11. listopad 2022 14:41

"Nemíříme nikam níže než vysoko," hlásá kytarista kapely Youlie Pavel Klepetko

kapela Youlie kapela Youlie Zdroj: Youlie.cz
Ústecká kapela Youlie začíná být známým pojmem především ve středních a severních Čechách. Letos se kapela poprvé vydala na turné po celé republice. V posledním říjnovém týdnu vystoupila kapela v olomouckém 15 Minut Music Clubu.

Začali jste fungovat již před čtyřmi lety jako kapela Downtown, později známější jako Paradox, jak jste se k daným jménům dostali, kdo je popřípadě vymýšlel?

Jména jako taková vznikla náhodou. Upřímně si nepamatuju, kdo je konkrétně vymyslel. Každopádně nelze říct, že jsme fungovali jako Downtown, Paradox a poté Youlie. Nesouhlasí obsazení kapel. Například v Downtownu jsme z momentální sestavy byli přítomni pouze já a Jirka.

Stejně jako jména se změnila sestava, momentálně vás je v kapele pět, dokázal bys každého člena v jedné větě popsat?
Alby, náš bubeník je dost komunikativní a svůj názor dokáže prosadit. Jirku, kytaristu bych asi definoval tím, že vnáší do kapely racionalitu.Timmy, basák, je dost cílevědomý. S Adélou, zpěvačkou, je vždycky sranda a sedla mezi nás dokonale.

Momentální název Youlie na první pohled odkazuje na ženské jméno, má název nějaký hlubší význam?
Absolutně nemá. Julie je postava z jednoho našeho vydaného singlu. To je asi jediná asociace, co s tímto jménem máme.

Jak bys popsal styl vaší hudby?
Náš styl nacházíme v alternativní rockové hudbě, o tom svědčí 2 kytary a Adély rockový zpěv, a snažíme se vnášet do písniček i prvky elektroniky.

Písničky zatím držíte v češtině, je vize o budoucím přechodu do angličtiny?
Češtinu používáme, protože se nám náš jazyk líbí a jedná se v dnešní době o celkem originalitu. Toho se chceme držet a prosadit se na domácí scéně. Pokud se ovšem v budoucnu budeme chtít rozrůst jinam, angličtina také může být cesta.

Jste kapela z Ústí nad Labem, nově působíte i v Praze, proč tomu tak je?
V Praze hlavně zkoušíme. Působit se snažíme tak nějak po celých Čechách, nyní nově i na Moravě. Ale k přestěhování došlo jelikož jsme všichni začali navštěvovat vysoké školy v Praze. Nová zpěvačka Adéla v Praze bydlí a pracuje, tedy mít základnu v Praze je pro nás nejvýhodnější.

Jaké jsou rozdíly mezi Ústím a několikanásobně větším hlavním městem? 
V Praze sehnat koncert je řekl bych lehčí, jelikož se tady pořád něco děje a koncerty třeba ve všední den nejsou výjimkou. S tím ale samozřejmě souvisí i konkurence. V Praze je daleko více kapel a určitě je v rámci konkurence těžší se prosadit. V publiku nevidím moc rozdíl. Přece jenom naše cílovka jsou převážně studenti a ti dělají skvělou show pokaždé a v každém městě.

Jak je náročné skloubit osobní a studentské životy s hudbou? Není právě studium velkou překážkou v nějakém větším rozmachu kapely?
Samozřejmě by bylo ideální kdybychom se všichni vykašlali na vše okolo a začali se na 100% věnovat kapele. Vysoká škola nám všem ale dost rozšiřuje obzory a vzdělání se vždycky hodí. Co se týče osobního života, můžu říct, že je to náročné. Je to dost specifické povolání a občas to jde s osobním životem skloubit těžko. Všechno se ale dá nějak nastavit.

Ve středu 19.10. jste vystoupili v olomouckém klubu 15 Minute Music Clubu, co vás dovedlo až do Olomouce?
Tohle není moc otázka na mě, ale spíše na našeho kytaristu Jirku Šaška, který koncert sehnal. Samotné nás to překvapilo hrát tak daleko. Jsme ale za každou příležitost rádi.

Koncert doprovázely technické problémy, co se stalo?
Řekl bych spíše zpoždění. Technické problémy se děly tak 10 minut. Zbytek času vázla komunikace v rámci zvučení a to zapříčinilo to velké zpoždění.

Nakonec jste museli po třiceti minutách show ukončit, jak zpětně hodnotíš výlet z Prahy do Olomouce?
Za mě super zkušenost. Lidé v Olomouci na mě působí dost mile. Doufám, že alespoň pár lidem jsme naší hudbou zpříjemnili večer.

Kde vás budeme moci v nejbližší době vidět?
Čekají nás teď koncerty v Praze. První bude11. listopadu na Jižním městě.

Jaké jsou vaše cíle, čeho byste chtěli dosáhnout?
My rozhodně míříme nikam níže, než vysoko. Pokud ale chceme přímo pojmenovávat, za mě by byl obrovský úspěch se hudbou bezpečně uživit a hrát to co mě baví.

Díky Pavle a těšíme se na vaše další vystoupení
Sledujte naše sociální sítě @kapela_youlie veškerý info naleznete zde, nebo na stránkách www.youlie.cz. Děkujeme moc všem fanouškům za podporu, jste to právě vy proč hudbu děláme a doufáme, že v rámci následujícího roku vás budeme našimi hudebními projekty jen příjemně překvapovat.

 

Zobrazeno 646 krát
Naposledy upraveno: so., 12. listopad 2022 20:31
Pro psaní komentářů se přihlaste