st., 10. prosinec 2014 20:20

Nevole vůči hlavě státu stále roste, Zeman ztratil až třetinu svých původních podporovatelů a protestů přibývá.

Ve středu 10. prosince si lidé z celého světa připomněli Den lidských práv. U této příležitosti se na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze konala další demonstrace proti hlavě státu Miloši Zemanovi.

 

Nikol Klevcovová, jedna z organizátorek demonstrace, se k důvodům středeční akce vyjádřila takto: „Spolupořádáme ji proto, že přístup k lidským právům je jedním z hlavních témat, které nám vadí na zahraniční politice prezidenta Miloše zemana. Lpění na dodržování lidských práv musí být jedním z hlavních pilířů naší zahraniční politiky reprezentované ať už prostřednictvím prezidenta, ministra zahraničí nebo jakéhokoliv poslance či senátora České republiky. Snižování vážnosti tohoto tématu nebo jeho ignorování musí být v demokratické zemi podrobeno kritice s následným vyvozením důsledků. A to zejména díky zkušenostem s režimem před listopadem 1989.“

Na demonstraci vystoupila také právnička Lenka Marečková, členka Charty 77, která promluvila o návrhu odvolání Miloše Zemana. Na pořádání této akce se podílely i další skupiny, které proti prezidentovi veřejně vystupují od poloviny listopadu.

Podle průzkumu pro Českou televizi od agentury TNS Aisa obliba prezidenta výrazně klesla a odvrací se od něj velká část jeho voličů, již nesouhlasí s jeho politikou a postoji. Příznivce nachází především mezi staršími či lidmi se základním vzděláním a vyučenými, nejhůře prezidenta hodnotí ekonomicky aktivní lidé a lidé s vyšším vzděláním. Asi čtvrtina jeho voličů uvedla, že už by Miloše Zemana znovu nevolila, další desetina by se voleb nezúčastnila. V důsledku tedy prezident ztratil až třetinu svých podporovatelů.      

 

Zdroj fotografie: www.zpravy.idnes.cz

Zobrazeno 1326 krát
Naposledy upraveno: út., 16. prosinec 2014 10:52
Pro psaní komentářů se přihlaste