po., 24. únor 2014 00:00

Ohlédnutí za Zimními olympijskými hrami v Soči

Zimní olympijské hry v ruském městě Soči skončily. Pojďme se za nimi ohlédnout. V pořadí XXII. zimní olympiáda byla v mnoha ohledech rekordní. Jednalo se o nejdražší hry v historii, rozšířil se počet disciplín a zúčastnilo se také největší množství zemí. Rekordy lámala i Česká republika.

Dle odhadů zimní olympijské hry stály přes padesát miliard dolarů, což je v přepočtu zhruba bilion korun. Zúčastnili se jich závodníci z osmaosmdesáti zemí, tedy o šest více než na těch v kanadském Vancouveru. Také vzrostl počet disciplín - z původních dvaaosmdesáti na osmadevadesát. ZOH 2014 se staly rekordní i pro Českou republiku, která získala největší počet medailí ze všech zimních olympijských her, kterých se kdy účastnila. Sportovci české výpravy si odnesli celkem osm medailí, z nichž byly dvě zlaté, čtyři stříbrné a dvě bronzové.

Olympiáda se však neobešla bez menších či větších problémů. Jedním se stala kritika Ruska kvůli porušování lidských práv. Jednalo se o práva homosexuálů, národnostních menšin, dále svobodu shromažďování lidí a potlačování činnosti nevládních neziskových organizací. Mnohé z lidskoprávních organizací proto již před začátkem samotných her vyzývaly k jejich bojkotu.

Nepříjemnosti nastaly i kvůli výhrůžkám teroristickými útoky na sportovce i diváky, i když se nakonec ukázaly jako plané. Ani v tom případě ale nemohly být brány na lehkou váhu. Zvlášť po událostech ve Volgogradu, kde o měsíc dříve sebevražední atentátníci zabili čtyři desítky lidí.

Problémová byla i stavba olympijského areálu, bez něhož by se hry nemohly uskutečnit. Došlo k nedodržení termínů stavby. I přes peněžní sumu, která se do přípravy ZOH investovala, pořadatelé nestihli vše včas připravit a některé nedodělky se dolaďovaly na poslední chvíli ještě před zahájením.

Pořadatelům se komplikace podařilo vyřešit. Průběhu olympijských her nic nezabránilo a při závěrečném ceremoniálu město Soči předalo štafetu jihokorejskému Pchjongčchangu, které hostí zimní olympijské hry příště.

 

Zobrazeno 1894 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste