út., 26. duben 2022 11:31

Olomoucký parádní výkon poslal Spartu zpátky na zem

Nástup hráčů obou týmů k utkání Nástup hráčů obou týmů k utkání Zdroj: Jakub Piskoř
Olomouc - Sparta přijela na Hanou s myšlenkami na titul. Jejich soupeř navíc v posledních zápasech neoplýval oslnivou formou a tak to pro Pražany v rámci 30. kola Fortuna ligy neměla být náročná zkouška. Vývoj utkání byl však opačný než se před úvodním hvizdem očekávalo. Domácí trenér Václav Jílek, který před dvěma roky působil právě ve Spartě, použil systém s třemi obránci a hosté byli bezradní. Výkon, který na Andrově stadionu Sparťani předvedli, by nestačil ani na druhou ligu a prohráli 2:0.

Poslední kolo základní části Fortuna ligy hrané ve středu 20.4. 2022 přineslo také jeden souboj na Hané. V tu chvíli desátá Olomouc, která měla jistotu, že si zahraje skupinu o 7.-10. místo narazila na Spartu. Pražané se dostali do komplikací pro zápas v Olomouci už v minulém kole proti Slovácku, kdy čtvrtou žlutou kartu v sezóně obdrželi David Pavelka i Dávid Hancko a to znamenalo, že do dalšího zápasu nezasáhnou. Problém to byl zejména v případě obránce Hancka, který byl v posledních utkáních jedním z nejlepších hráčů svého týmu. Tým z Letné má navíc obránců z důvodu zranění málo, a tak trenér Pavel Vrba skládal defenzívu horko těžko.

A hned od prvních minut to bylo znát. Hanáci začali aktivně, tlačili se do zakončení a vysoko napadali. Již v 7. minutě tak domácí slavili první branku, když si Radim Breite našel odražený balón, obhodil Adama Hložka a umístil svou ránu přesně k tyči.

Po špatné rozehrávce Sparty rozehrávali hráči Sigmy roh. V prvním případě ještě brankář Milan Heča na poslední chvíli zasáhl. Na druhý rohový kop už byl ovšem krátký a Olomouc zásluhou Víta Beneše vedla po jedenácti minutách 2:0.Pražané se poté mírně zvedli a měli do konce prvního poločasu pár šancí, ale žádnou z nich nedokázali dobře vyřešit. Olomouc navíc hrozila z brejků, při kterých hořela obrana Sparty jako papír.

V poločasové přestávce udělal trenér Vrba dvě změny. Ze hřiště odešel Filip Souček, který byl z týmu jedním z nejslabších a také Tomáš Čvančara, který byl zase v útoku zcela odříznutý od svých spoluhráčů. Na plac přišel útočník Matěj Pulkrab a překvapivě také osmnáctiletý Patrik Vydra, pro kterého to byl první zápas v áčku Sparty a nervozita na něm byla vidět. S dalším mladým Sparťanem Martinem Vitíkem, tak netvořili přesvědčivou stoperskou dvojici.

Ladislav Krejčí ml. Se tak mohl posunout do zálohy a jako jeden z mála hráčů svého týmu chtěl hrát. Tohle hostům ale nestačilo. Sigma hrála stále aktivně a s chutí, ačkoliv s přibývajícími minutami hráčům docházely síly. Trenér Vrba se snažil hru oživit dalším střídáním a v 65. minutě přišel na hřiště Adam Karabec a Jakub Pešek.

Karabec se snažil tlačit dopředu i do zakončení, ale moc mu to nevycházelo. Spartě to zkrátka nešlo. Ani jeden z hráčů nepředvedl lepší než podprůměrný výkon. Střídající hráči hru vůbec neoživili a jen se vezli ve špatných výkonech s ostatními. Pešek, který byl ještě na podzim v reprezentaci, nepřihrál za 30 minut, co byl na trávníku snad jediný balón přesně svému spoluhráči. Špatné výkony střídajících ještě podtrhl Martin Minchev. Hráč který přicházel před dvěma lety za 2 miliony eur by mohl hrát v Česku nanejvýš třetí ligu.

Ačkoliv Pražané předvedli hrůzostrašný výkon, nemělo by se zapomínat na fotbalisty Olomouce. Ti si totiž zaslouží velkou pochvalu. Otázkou ovšem zůstává, proč se to nedařilo v předchozích zápasech. Na rozdíl od nich nastoupili Hanáci proti Spartě se třemi obránci. Vytáhlý Mojmír Chytil tak v útoku nebyl osamocený a s Antonínem Růskem tvořil parádní útočnou dvojici a patřili mezi nejlepší hráče domácích.

Hráči Olomouce na tyto výkony budou chtít navázat proti Liberci s kterým budou hrát ve skupině o 7.-10. místo, přičemž vítěz získá finanční odměnu. Sparta se bude snažit zabojovat ještě o titul, ačkoliv už na první Slavii ztrácí 7 bodů. A tak pro ně bude hlavním cílem ligový pohár, ve kterém se střetnout ve finále se Slováckem.

Zobrazeno 408 krát
Naposledy upraveno: čt., 28. duben 2022 16:25
Pro psaní komentářů se přihlaste