po., 8. listopad 2021 13:46

Olomoučtí si vypili kávu Potmě

Kavárna Potmě, Horní náměstí, Olomouc Kavárna Potmě, Horní náměstí, Olomouc Zdroj: Sára Pudilová
Kávu v úplné tmě si minulý týden vychutnaly stovky lidí v Olomouci, které zavítaly do kavárny Potmě. Účelem projektu z dílny Českého rozhlasu je přibližovat jeden den nevidomého vidoucí veřejnosti. Návštěvníkům kavárny pomáhali s orientací v prostoru nevidomí průvodci.

Olomouc - „Denně navštíví kavárnu 100 až 150 návštěvníků, vysoká návštěvnost předčila naše očekávání,” uvádí ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová. Kvůli vysoké návštěvnosti se lidé v kavárně zdrželi průměrně půl hodiny. Po odložení mobilních telefonů, svítivých náramků a čelních baterek se mohli ponořit do tmy a vychutnat si kávu či čaj téměř všemi smysly. Veškerou organizaci zajišťovali nevidomí pomocníci a brigádníci. Intenzivní zážitek začal hned při otevření dveří, které vedou do přípravné chodby. „Po tom, co se za mnou zavřeli dveře, měl jsem nutkání odejít. Připadal jsem si jako při volném pádu,” popisuje návštěvník Martin Hrubý. „Bylo pro mne zajímavé, že v několika vteřinách se proměnily role mezi mnou a nevidomou průvodkyní. V kavárně jsem se na ni musel absolutně spolehnout.” Podle nevidomých průvodců se občas udělá některým lidem ze tmy a ztráty kontroly nad prostorem nevolno. Průvodci se seznamují s prostorem v den otevření. Pomáhají jim vodící linie na zemi a na bočních stěnách. Stoly mají označeny speciálními podložkami, díky kterým mají o stolech přehled a mohou usazovat nově příchozí. „Musí se naučit i to, jak ovládat kávovar, ale to je otázka půl hodiny, protože většina z nich jej má doma. Kavárnu jsme schopni zprovoznit za jeden den,” dodává Drastichová.

Kavárna, kterou navrhla i vyrobila česká firma Koma Modular z Vizovic, je mobilní a cestuje po republice už několik let. Je součástí projektu Světluška, který se soustředí na finanční pomoc zrakově postiženým a spravuje jej Nadační fond Českého rozhlasu. Potmě se nově stala i útočištěm pro nahrávání podcastů a živé vysílání Českého rozhlasu. Tma napomohla atmosféře při poslechu hororové podcastové série Neklid, která se vysílá na radiu Wave, nebo thrillerového podcastu Stopař. K poslechu jsou série i na Spotify. Potmě není pouze kavárna, ale jde také o podcast, kde nevidomí sdílí, jak se jim žije s hendikepem.

Zobrazeno 632 krát
Naposledy upraveno: st., 10. listopad 2021 19:31

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste